Konya'da Kazım Karabekir Paşa Anıldı
Konya Aydınlar Ocağı ve Kazım Karabekir Paşa’ya Vefa kitabı yazarları tarafından “Kazım Karabekir Paşa” vefatının 67. yıldönümünde anılarak, “Kazım Karabekir Paşa’ya Vefa” prestij kitabının tanıtımı da düzenlenen toplantıda gerçekleştirildi.
Konya Aydınlar Ocağı ve Kazım Karabekir Paşa'ya Vefa kitabı yazarları tarafından "Kazım Karabekir Paşa" vefatının 67. yıldönümünde anılarak, "Kazım Karabekir Paşa'ya Vefa" prestij kitabının tanıtımı da düzenlenen toplantıda gerçekleştirildi.
Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, Milli Mücadele kahramanı Karabekir Paşa'nın değişik yönleri gündeme getirildi. Eserde, bölümleri bulunan Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Doç. Dr. Necmi Uyanık, Doç. Dr. Ömer Akdağ, Doç. Dr. Yaşar Semiz, Yrd. Doç. Dr. Özber Can, Dr. Adem Demirsoy ve editör Doç. Dr. Caner Arabacı'nın katıldığı toplantıda, Konya yöresinden bir devlet büyüğü anıldı. Ayrıca Kombassan Vakfı'nın bir kültür hizmeti olarak bastırdığı "Kazım Karabekir Paşa'ya Vefa" prestij kitabından, katılımcılara hediye edildi.
Karabekir'in kızı Timsal Karabekir ile yapılan bir söyleşi kaydının da yer aldığı kitabın, toplumun içinden çıkardığı dünya çapında büyük bir insana sahip çıkma ve onu yeni nesillere tanıtma niyetiyle hazırlandığı açıklandı. Geleceğin büyük adamlarının yolunu açmanın da hedeflendiği vurgulanan toplantıda, Kazım Karabekir'in, devrinin önemli bir şahsiyeti olarak, yeniden tanınması ve değişik yönleriyle ele alınmasının gerekliliğine dikkat çekildi. Çok yönlü bir değer olan Karabekir, Balkan Dağları'nda gerillacı, Edirne savunmasında esareti tadan kurmay, Çanakkale'de "ölüm vadisinin" komutan ve müdafii, Kafkaslar'ın muzaffer kumandanı, Gümrü ve Kars'ta diplomat, Milli Mücadele Meclisi'nde milletvekili, Cumhuriyet başlarında muhalif siyasetçi, İstiklal Mahkemesi'nde idamı istenen mahkum, düelloda şerefini korumak için kalemini, kılıç-tabanca, mavzer gibi kullanmasını bilen asil savaşçı, muhasara günlerinde soğukkanlı direnişçi, hayatına suikast hazırlayanlara karşı ölüm soğukluğunu kanıksamış bir mütevekkilidir. Karabekir, aynı zamanda sadece üç kızı olan, evlatları üstüne titreyen bir ata değil; binlerce yetimin de babasıdır.
Basılan ve basılmayanlarla birlikte, altmış sekiz eseri kaleme alan Karabekir, tarihimizin en çok eser vermiş generali durumundadır. O, kökleri Konya-Karaman Kazımkarabekir'den (Gaferiyat) gelen, vefa borcunu ödememiz gereken bir kişiliktir. Kitapta, Kazım Karabekir'in Kronolojik Hayat Hikayesi ile Kitapları C. Arabacı, Kazım Karabekir'in Türk Eğitim ve Kültür Tarihindeki Yeri adlı makale, Nuri Köstüklü tarafından kaleme alınmıştır. Yaşar Semiz, Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa, Ömer Akdağ, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ve Karabekir Paşa; Necmi Uyanık, Bir Türk Paşasında Alman Algısı; Özber Can, Sanatçı-Edebiyatçı Kimliğiyle Kazım Karabekir Paşa; Mustafa Bıyıklı, Kazım Karabekir Paşa'nın Hatıratı: "İstiklal Harbimiz" Davası; Adem Demirsoy, Ankaralının Defteri'nden Tan Mülakatına Basında Kazım Karabekir (1933-1939); Ahmet Uçar, Karabekir ve Hıristiyanlaştırılan Türk Çocukları başlıklı makaleleri ile katkıda bulunmuşlardır. - KONYA