Haberler

Konya'da Karayolu Trafik Haftası Etkinlikleri

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Konya’da emniyet kemeri takma oranının şehirlerarası yollarda yüzde 89, il merkezinde yüzde 63 olduğunu belirterek, bu oranın 2014 yılında şehirlerarası yollarda yüzde 90’a şehir merkezinde ise yüzde 70’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Konya'da emniyet kemeri takma oranının şehirlerarası yollarda yüzde 89, il merkezinde yüzde 63 olduğunu belirterek, bu oranın 2014 yılında şehirlerarası yollarda yüzde 90'a şehir merkezinde ise yüzde 70'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Trafik güvenliğinin sağlanabilmesi ve devam ettirilebilmesi amacıyla, her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü kutlanan "Karayolu Trafik Güvenliği Günü", bu günü takip eden hafta ise "Karayolu Trafik Haftası" açılış töreniyle başladı. 05-11 Mayıs tarihleri arasında değerlendirilen "Karayolu Trafik Haftası'nın açılış töreni Karatay Belediyesi Galaport Düğün ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

Törende konuşan Konya İl Emniyet Müdür Hüseyin Namal, Türkiye'deki trafik kazalarındaki artışın önemine dikkat çekti. Son 30 yılda yaklaşık 160 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirten Namal, "Her yıl 5 bin civarında insanımızı kaybetmekte, 250 binden fazla vatandaşımız da yaralanmaktadır. 20 milyar civarında ekonomik kaybın olduğu her geçen gün artan nüfus ve araç sayısı paralelinde bu rakamların artarak devam edeceği görülmektedir. Konya'da ölümlü ve yaralamalı kazaların yüzde 36,67'sini bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin karıştığı kazalardan oluşmaktadır. Yapılan araştırmalarda koruyucu başlıkların sert dış yapılarının darbeleri emdiği ve dağıttığı, ciddi kafa yaralanmalarını önlediği, nesnelerin doğrudan kafayla temasını engellediği ve ölümcül kafa yaralanmalarını yüzde 60 ila yüzde 75 arasında azalttığı tespit edilmiştir. Koruma başlığı kullanmayanlar kullananlarla karşılaştırıldığında ise 2 buçuk ile 5 kat daha fazla ölümcül kafa travmasına, 1 buçuk kat daha fazla hastaneye yatış gerektiren yaralanmalara, 2 kat daha fazla ölümcül olmayan kafa yaralanmalarına maruz kaldıkları görülmektedir. Konya il merkezinde motosiklet ve motorlu bisiklet sürücülerinin kask takma oranı yüzde 55 olup, bu oran 2014 yılı içinde yüzde 70'e çıkartılması hedeflenmektedir" dedi.

"HEDEF; EMNİYET KEMERİ TAKMA ORANI YÜZDE 90'A ÇIKARMAK"

Üzerinde önemle durulması gereken denetim konularından birisinin de emniyet kemeri kullanımı olduğunu dile getiren Namal, "Emniyet kemerinin görevi çarpma anında oluşabilecek etkileri vücudun daha güçlü bölgelerine yönlendirerek ölüm ve yaralanma riskini azaltmaktır. İlimizde emniyet kemeri kullanım oranı son sayımlar ile şehirlerarası yollarda yüzde 89 civarındadır. Bu Türkiye ortalaması civarında bir rakamdır. İl merkezine ise yüzde 63 olarak tespit edilmiştir. Bu oranın 2014 yılında şehirlerarası yollarda yüzde 90, il merkezinde de 70'e çıkarılması hedeflenmektedir. En önemli hedeflerimizden biri şehir merkezlerinde kemer kullanım oranını şehirlerarasındaki oranlara çıkartmak olacaktır. Şehir içinde 'nasıl olsa kısa mesafe ve hızım az' gibi bir algı var maksadıyla kemer takılmamaktadır. Aslında ölümlü kazaların önemli bir kısmı kısa mesafeli kullanımlar sırasında kemer takılmamasıyla meydana gelen kazalardan oluşmaktadır" diye konuştu.

Namal'ın konuşmasının ardından yılın başarılı trafik polislerine ve "Trafik Haftası" programına katkı verenlere protokol üyeleri tarafından plaket ve başarı belgesi verildi.

Törene, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mithat Büyükalim, Konya İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Konya İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Emin Dursun, emniyet müdür yardımcıları, daire amirleri, oda başkanları, polis memurları ve davetliler katıldı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close