Haberler

'Kocaeli Odak Projesi"Nde İkinci Aşama

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğünce Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteğiyle geçen yıl başlatılan "Ortaöğretim Değerleme ve Akreditasyon Projesi"nin (Kocaeli ODAK) ikinci aşamasına geçildi.

Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğünce Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) desteğiyle geçen yıl başlatılan "Ortaöğretim Değerleme ve Akreditasyon Projesi"nin (Kocaeli ODAK) ikinci aşamasına geçildi.

Kocaeli Valiliği'nde düzenlenen projenin bilgilendirme ve tanıtım toplantısında konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, aklın insana verilen en büyük nimet ve zenginlik, aklı kullanmanın da ancak eğitimle mümkün olduğunu belirtti.

İnsana yapılan yatırımın en değerlisinin "eğitime yapılan" yatırım olduğunu dile getiren Güzeloğlu, öğretmenlerin insanı, "bilmek" vasfına taşıyan değerli eğitimciler olduğunu vurguladı.

Güzeloğlu, şöyle konuştu:

"Şüphesiz kendimizi bildiğimiz andan itibaren mezara kadar sürecek olan bu yolculukta okullar, bilginin kurumsallaştığı ve özellikle bilgi edinme becerilerinin aktarıldığı ve her bilgiye bugün belki kolay olarak erişmekten ziyade, bilgiyi doğru kullanma, doğru analiz etme ve bu bilgilerle kendinden başlayarak değer üretme yolculuğuna öğrencilerimizi hazırlama yerleridir. Okul bu anlamda bir merkezdir, ışıktır, bir zenginliktir ve şüphesiz ki insan hayatını etkileyen en önemli etki ve güç merkezidir."

Güzeloğlu, öğretmenlerin bu değişimi saylayacak, yönlendirecek ve belirleyecek en önemli rol modeller olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepimiz bu süreçlerden geçen, böylesi etkilenmelerden bugüne birçok kazanımla gelen o günün öğrencileri, bugünün bireyleriyiz. Bir büyük geleceğe doğru giderken ve ülkemiz bir büyük hedefi isterken en büyük güvencemiz eğitimcilerimiz... Bir bireyi değiştirmek dünyayı değiştirmekse, onu değiştirecek olan da öğretmenlerimiz. Bunun bilincinde olarak bu süreci en iyi ve güzel şekilde gerçekleştirmek, hedeflerimize doğru olan büyük yolculuğumuzu hem sağlıklı hem emin hem de kararlı adımlarla başarıya ulaştırmak hep birlikte göstereceğimiz ortak çabanın ve heyecanın ürünü olacaktır."

"Başarıyı insan yetiştirme meselesinde arıyoruz"

Hemen her şeyi etkileyen, yeniden yorumlayan, yeniden okumayı ve anlamayı gerektiren bir değişimler çağının içinde olduklarını dile getiren Vali Güzeloğlu, "Dünyanın son 50 yılda yaşadığı dönüşümler, son derece hızlı ve baş döndürücü bir değişimi bize hissettirmekte. Bu süreçte ya etkilenen olacaksınız ya da etkileyen ve belirleyen olacaksınız. Bunun da yolu bilgiyi elde etmek, bilgiye hükmetmek ve bilgiyi değer haline dönüştürmektir" ifadesini kullandı.

Güzeloğlu,  bilgiyi kullananların onu üretenler tarafından rahatlıkla yönlendirilebildiğini belirterek, "Reklamcılığın temel bir gerçek cümlesi 'algı gerçektir'. Birçok noktada gerçeğin ne olduğundan ziyade nasıl algılandığı öne çıkmakta ve önemli hale gelmektedir. Algılar ve sanılar üzerinden değil doğrular ve bilgiler üzerinden bir gelecek tanımlaması ve tasarlaması, ancak bireyin yetişme çağından başlayarak sağlıklı, anlamlı ve kalıcı kazanımlara sahip olmasıyla mümkündür" değerlendirmesinde bulundu.

Başarıyı sadece sınava dayalı beklentiler ve sonuçlar çerçevesinde değil, insan yetiştirme meselesinde aradıklarını vurgulayan Güzeloğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin en büyük zenginliği olan insan gücünün ancak bu şekilde bir büyük dönüşümü sağlayacağına ülkesini, devletini, milletini hep birlikte geleceğe güzel bir şekilde taşıyacak bireyler olarak değer katacağına inanıyoruz. Bu ülkenin çocuklarından geleceğin büyük Türkiye'sinde dünyanın her açıdan gelişimine katkı sağlayacak, değer katacak, bilimsel yeniliklerde öncü olacak gençler yetişecek. Bunun sporu, sanatı, bilimi, kültürü, müziği her alanı bu ülkenin gençlerinin başarıları olacak. Biz artık bilgiyi kullanan değil üreten bir ülke ve bunu üretecek gençleri yetiştiren eğitim kurumlarına sahibiz."

Projenin ikinci aşamasına geçildi

Kocaeli Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim Çelik, Türkiye'ye örnek olacak proje ile amaçlarının kentteki ortaöğretim okullarında verilen eğitim hizmetinin kalitesini yükseltmek ve evrensel standartlara taşımak olduğunu söyledi.

Kastettikleri şeyin sadece matematik, fizik, kimya, tarih, coğrafya gibi derslerin öğretildiği yerler olarak değil, tüm bu derslerle birlikte bireysel becerilerin geliştirildiği kurumlar haline dönüştürmek olduğunu anlatan Çelik, bu doğrultuda 2014-2015 eğitim ve öğretim yılında başlattıkları çalışmanın startını verecekleri ikinci aşamayla devam edeceğini kaydetti.

Çelik, projenin ilk aşamasında Kocaeli Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi, 3 milli eğitim müdür yardımcısı ile 9 şube müdüründen oluşan komisyonla Kocaeli genelindeki tüm resmi ve özel ortaöğretim okullarına giderek konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar 101 kişiden oluşan 13 ayrı çalışma ekibi 3 hafa boyunca 170 okulda görüşme forumlarını doldurarak 3 bin 149 öğretmen, 4 bin 752 veli 27 bin 405 öğrenci olmak üzere toplam 35 bin 406 kişiye anket uygulamıştır. Ayrıca, okulların fiziksel durumunu gösteren fotoğrafları çekilmiş, sosyal, kültürel ve eğitsel durumlarını ortaya çıkarmak üzere gerekli çalışmalar yapılmıştır. Okullardan toplanan bilgiler, anket sonuçları, e-okul sisteminden alınan disiplin ve devamsızlık gibi bilgilerle desteklenerek bir veritabanı oluşturulmuş ve böylece bu veriler hazırlanan web sitesine aktarılarak okullarımızın durumlarını görme açısından faydalanabilmeleri için imkan sunulmuştur."

Çelik, haziran ayında farklı ilçelerde öğretmenlere yönelik "ODAK Projesi ve Çağdaş Eğitim-Öğretim Anlayışı" konulu 12 konferans verildiğini hatırlatarak, okulların tatil olduğu temmuz ve ağustos aylarında da projeyle ilgili çalışmalara devam edildiğini, proje bileşenlerinden olan okullar arasında standartlar oluşturmak adına kurulan alt komisyon aracılığıyla okul müdürlerine dağıtılmak üzere "Okul Müdürü Ajandası" hazırlandığını kaydetti.

Projenin ikinci aşamasında okul yöneticileri ve öğretmenlere yönelik bir dizi seminer ve konferanslar düzenleneceğini bildiren Çelik, eylül seminer döneminde 14 üniversiteden alanlarında uzman 19 akademisyen desteğiyle kapsamlı bir hizmet içi eğitim programı başlatılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel
title
Close