Haberler

"Kocaeli'de Fındık Yetiştiriciliği" Toplantısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Nevzat Avcı, "75 milyon insanımızdan 50 milyonuna 30-40 gram fındık yedirebilsek 2 milyon ton fındığa ihtiyacımız olacak" dedi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Nevzat Avcı, "75 milyon insanımızdan 50 milyonuna 30-40 gram fındık yedirebilsek 2 milyon ton fındığa ihtiyacımız olacak" dedi.

İzmit Ziraat Odası'nca Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kocaeli'de Fındık Yetiştiriciliği" konulu toplantıda konuşan Avcı, fındığın Karadeniz bölgesinde yaşayan insanlar için önemli bir geçim kaynağı olduğunu anlatarak, insanların geçimini sadece fındık üretimi ile sağlayan bir ilin oda başkanı olduğuna işaret etti.

Türkiye'de uzun vadeli fındık üretim politikasının olmayışının hep fındıkla ilgili konuşulmasına neden olduğunu vurgulayan Avcı, "Bugüne kadar fındıkla ilgili sayısız yasa çıktı. Çıkan birçok yasa fındık üretim alanlarının sınırlandırılması, üretimin azaltılması ile ilgili oldu" dedi.

Değerli bir ürünün hep "külfet" olarak konuşulmasını anlayamadığını bildiren Avcı, şöyle konuştu:

"Dünyada beslenme alışkanlığı değişiyor, dün Japonya ve Çin sadece pirinç lapası tüketirken bugün fındık ürünlerini tüketmeye başladı. Böyle bir dönemde biz gerek dünyada gerekse iç piyasada tüketimin arttırılması için bir dizi önlemleri şimdiden almak zorundayız. 75 milyon insanımızdan 50 milyonuna 30-40 gram fındık yedirebilsek 2 milyon ton fındığa ihtiyacımız olacaktır. İtalya'da bir fındık bahçesini gezdim, bizim 80-90 kilo verim ile dünyada rekabet etme şansımızın olmadığını gördüm. Mutlaka yeni teknik ve teknolojilerle birim alandaki verimliliğin arttırılmasıyla ilgili çalışmaları yapmak zorundayız"

İzmit Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu ise Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle bir çok ürünün yetiştirilebildiğini söyledi.

Üreticilerin tarımsal bitkilerin pahalılığı ve arazilerin bölünmüş olması nedeniyle zor şatlar altında üretim yapmaya çalıştıklarını ifade eden Turoğlu, üreticilerin tarımsal eğitimi konusunda farklı metotlarda ekim ve dikim yöntemlerini öğrenmeleri için çeşitli toplantılar düzenlediklerini bildirdi.

Turoğlu, şunları kaydetti:

"2001 yılında yayınlanan fındık ekim alanlarının düzenlenmesi ile ilgili kanunda Kocaeli'de sadece Kandıra ilçesi fındık ekim alanları içerisinde yer almıştır. İzmit ve Kandıra'nın birçok köyünün arazisi iç içe girmiş durumda. 2001 yılında çıkan yasayla bizim köylerimiz fındık ekim alanlarının dışında kaldı. Kandıra ilçesi fındık ekim alanında yer alarak devlet tarafından verilen desteklerden faydalanırken, İzmitli üreticim aynı destekten faydalanamıyor. İzmit'te dağlık alanda yer alan köylerimizin fındık destekleme kapsamına alınmasını istiyoruz."

Konuşmaların ardından toplantıda, fındık üreticilerine fidan ekimi ve budanmasına ilişkin bilgiler verildi.

- KOCAELİ

Kaynak: AA / Yerel
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli ve Ovacık belediyelerine atanan kayyumlar göreve başladı

Verdikleri ilk talimat bakın ne oldu

Maserati'ye mi biniyor? İşte Yavuz Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

Maserati'ye mi biniyor? İşte Ağıralioğlu'nun özel plakalı makam aracı

title