Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği Kuruldu
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Kızılırmak Deltası'nda başlatılan çalışmalar neticesinde tanınırlığının artırılması, daha etkin bir bir biçimde korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla "Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği"nin Resmi Gazete'de yayımlanarak kurulduğunu bildirdi.
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Kızılırmak Deltası'nda başlatılan çalışmalar neticesinde tanınırlığının artırılması, daha etkin bir bir biçimde korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla "Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği"nin Resmi Gazete'de yayımlanarak kurulduğunu bildirdi.
Kubalı, yaptığı yazılı açıklamada, Kızılırmak Deltası'nın Karadeniz Bölgesi'ndeki doğallığını koruyabilmiş en önemli sulak alan olduğunu belirtti.
Deltanın 56 bin hektar genişliğinde alanı kapsadığını ve içine 19 Mayıs, Bafra, Alaçam, Yakakent ilçelerini aldığını anımsatan Kubalı, Kızılırmak Deltası'nın sahip olduğu doğal özelliklerinin korunması amacıyla 1994 yılında deltanın doğu bölümünde yar alan sulak alanların tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığınca "doğal sit alanı" ilan edilerek koruma altına alındığını, böylece alanın yaklaşık yüzde 80'inin 1. dereceden sit alanı olduğunu ifade etti.
Kubalı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ramsar Sözleşmesi uyarınca Kızılırmak Deltası'nın 21 bin 700 hektarlık kısmının 1998'de "Ramsar Alanı" ilan edildiğini, 2005 yılında 51 bin 74,0 hektar genişliğindeki alanın ise Bakanlar Kurulunca "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edildiğini belirtti.
Su kuşlarının, dünya üzerinde var olan üç göç yolundan birinin Kızılırmak Deltası üzerinden geçtiğini kaydeden Kubalı, Türkiye'de toplam 453 kuş türü bulunduğunun kabul edildiğini, bunların 394'ünün düzenli olarak görüldüğünü, 304'ünün ise üremekte olduğunu, Kızılırmak Deltası kuş cennetinde ise bugüne kadar 352 kuş türü tespit edildiğini kaydetti. Bunlardan 140'ının kuş cennetinde ürediğini belirten Kubalı, tüm dünyada nesli tehlike altında olan 24 kuş türünden 15'nin kuş cennetinde tespit edildiğini vurguladı.
Kızılırmak Deltası'nın sahip olduğu özelliklerin dengeli şekilde kullanılarak, gelecek nesillere aktarılabilmesi ve böylece tüm insanlık tarafından faydalanılması amacıyla Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Projesi'nin uygulamaya konulduğunu belirten Kubalı, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Bu çerçevede 2005 yılında başlayan proje çalışmaları, 2009'da açılış çalışmalarıyla neticelendirilmiştir. Kuş Cenneti Projesi bir ziyaretçi merkezi, bir kuş gözlem evi, iki kuş gözlem kulesinden oluşmaktadır. Ayrıca Samsun Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Kızılırmak Deltası'ndaki 11 bin 800 metre uzunluğundaki yolun rehabilite edilerek alana ziyaretçilerin daha konforlu ve güzel şekilde gelmeleri sağlanmıştır. Kızılırmak Deltası'nda başlatılan çalışmalar neticesinde tanınırlığının artırılması, daha etkin biçimde korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak kurulmuştur. Bundan böyle Kızılırmak Deltası Kızılırmak Deltası Koruma ve Geliştirme Birliği tarafından korunarak tanınırlığı artırılacaktır."