Haberler

Kızılca Kasabası İstiridye Mantarı Üretiminde Öncü Olacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Profesyonel anlamda bir yatırım ve çalışma ile gerçekleştirilen İstiridye Mantarı üretimi Bor ilçesinin kaderini değiştirecek boyutta.

Profesyonel anlamda bir yatırım ve çalışma ile gerçekleştirilen İstiridye Mantarı üretimi Bor ilçesinin kaderini değiştirecek boyutta.

Ziraat Teknikeri Hakan Ekrem'in işletmesini Niğde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Türkmen, Bor İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazmi Kayalı, Kızılca Kasabası Muhtarı Menderes Kahraman ve nigdehasret.com sitesi editörü Fatma Tan ziyaret ederek istiridye mantarı işletmesi ile ilgili bilgiler aldılar.

Hakan Erdem, "Bu iş para kazandıran bir iştir ve insanlar bu işi rahatlıkla yapabilirler. 100 metre kare şantiye çadırı 5 bin TL'ye mal oluyor. Böyle bir yerin iç maliyeti 10 bin TL civarında. Bu bina betonarma olduğu için daha pahalıya oluşturuldu fakat maliyetini 3 ay içinde amorti etti" diye konuştu.

MODERN BİR TESİSTE ÜRETİLİYOR

İşletmenin içinde kuru havadan çok nemli havayı bulundurduklarını belirten Hakan Ekrem; "Amacımız istiridye mantarının halk arasında yaygın hale getirmek ve lezzetini vatandaşlarla buluşturmaktır. İstiridye mantarı halk arasında kavak mantarı, söğüt mantarı olarak ta bilinmektedir. Bu mantar iki ay boyunca sürekli hasadımız var. Bu mantarları Mayıs'ın 15'ine kadar hasat edeceğiz. Bir hafta dinlendirme yaptıktan sonra Mayıs'ın son haftası ya da Haziran ayının ilk haftasında yeni mahsule geçeceğiz" dedi.

Mantar haşatına dikkat ettiklerini belirten Ekrem, "Hasat yaparken bıçak kullanmıyoruz. Koparma yöntemi ile hasat yapıyoruz. Burada binanın tavanına kadar üretim yapıyoruz. Hasat yaparken kalasların üzerine çıkarak hasadımızı gerçekleştiriyoruz. Bu alanda yaklaşık 10-11 tondan 5-7 ton civarında mantar hasadı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. Mantar üretiminin ciddi bir bakım gerektirdiğini belirten Hakan Ekrem Ziraat Teknikeri olduğunu Kızılcalı olduğunu ve Konya'dan Kızılca'ya gelerek istiridye mantarını ve bu mantarın tadını insanlara anlatmak ve mantar üretimini Niğde'de yaygın hale getirmek için öncü olmak amacıyla geldiğini vurguladı. Mantarın sadece şapkalı mantardan ibaret olmadığını göstermek en önemli amaçlarımızdan birini oluşturduğunu söyledi.

TAMAMEN ORGANİK ÜRETİM

Mantar üretiminde şeffaf poşet kullandıklarını söyleyen Ziraat Teknikeri Hakan Ekrem; "Bu mantarın üretiminde siyah ve şeffaf poşetler tercih edilir çünkü ortama ayak uydurması gerekiyor. Güneş ışığını bu poşetler alır. Bizim ürünlerimiz tamamen organiktir. Pazar konusunda başta tereddüt yaşadım fakat korktuğum gibi olmadı. Pazar sorunumuz yok. Niğde'de Ekrem Topbasan ve Hüseyin Bey'in İstanbul Manavı, Bor'da Halk Pazarı Manavına, bir tüccarımız var onun aracılığı ile Aksaray ve Nevşehir'e gidiyor. Daha farklı şehirlere ilerleyen zamanlarda neden gitmesin ki" dedi.

Bu mantarın Niğde'de geleceği oldukça parlak biz bu işi kooperatifleşerek büyütmek istiyoruz diyen Ekrem; "Mantarcılık konusunda önder olmak için geldim, insanlara öğretmek istiyorum. Buradan özellikle babama teşekkür ediyorum. Babama Ilgın Türkiye Kömür İşletmelerinden emekli olduktan sonra tüm yatırımı buraya yaptı. Eşimin de desteği büyük oldu" diye konuştu. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close