Kivide Kalite ve Rekolte Artışı
Karadeniz'de fındığa alternatif yan ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan kivi, kalite ve rekolte artışıyla üreticinin yüzünü güldürüyor.
Karadeniz'de fındığa alternatif yan ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan kivi, kalite ve rekolte artışıyla üreticinin yüzünü güldürüyor.
Bölgede yapılan yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında ekim alanı genişletilen, fındıkta verimin düşük olduğu yıllarda üreticiyi destekleyici ürün özelliği gösteren kivide, hasat dönemi verimli geçiyor.
Yağlıdere Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Sezai Çağlar, AA muhabirine, ilçedeki 15 köyde 500 çiftçinin kivi üretimi yaptığını söyledi.
Çağlar, 600 dekarlık alanda yapılan kivi tarımının bölgedeki kivi ihtiyacını önemli ölçüde karşıladığına işaret ederek, "Bu yıl kivi üretimi geçen yıllara nazaran daha kaliteli ve verimli oldu. Geçtiğimiz yıl 200 ton olan kivi rekoltemiz, bu yıl 300 ton civarında. Bu da kivi üretiminin hızla gelişmekte olduğunun göstergesi" dedi.
Birlik olarak üründe kalite artışı sağlanması ve ürün pazarlaması noktasında üreticiye ellerinden gelen desteği sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Çağlar,
"Birlik olarak çiftçilerimizin düşük piyasa koşullarında mağdur olmamaları için elimizden gelen çabayı sarf etmekteyiz" diye konuştu.
-"Soğuk hava depoları mutlaka yapılmalı"-
Bölgede kivi üretimindeki gelişmenin bir takım yeni ihtiyacı beraberinde getirdiğine dikkati çeken Çağlar, "Soğuk hava depoları ve pazarlama sıkıntısı önde gelen problemler olarak görünüyor. Çiftçinin emeğinin karşılığını tam manasıyla alabilmesi ve ürününü istediği fiyatlara satabilmesi için bekleme koşulları da önem arz ediyor. Bu nedenle soğuk hava depoları mutlaka yapılmalı ve ihtiyaca cevap verecek nitelikte donatılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Çağlar, üreticinin mağdur olmaması için ellerinden gelen gayreti imkanlar ölçüsünde ortaya koyduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"2012 yılı hasadı için birlik üyelerimize 9 bin adet kivi kasası temin ettik. Kivinin hasadını dalda kasalara birinci ve ikinci kalite ayrımını dikkate alarak yaptırdık ve depoladık. Bugün itibarıyla depomuzda 85 ton birinci kalite, 41 ton ikinci kalite olmak üzere toplam 126 ton ürünümüz bulunmaktadır. Birinci kalite için bin 800 lira, ikinci kalite için bin 250 liraya alıcı bulduğumuz takdirde satışımız gerçekleşecektir. Çiftçilerimizi düşük piyasa koşullarına mahkum etmemek için çalışıyoruz. Üreticimize destek olmaya devam edeceğiz."
Muhabir: Aytekin Özdemir / Veysel Kara
Yayıncı: Orhan Topal - GİRESUN