Kışanak Mahalle Meclislerinde
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Toplu Konut Mahalle Meclisi ile Peyas Mahalle Meclisi'ni ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nün organize ettiği buluşmalar dizisi kapsamında Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, beraberinde HDP Yenişehir Eşbaşkanı Hüseyin Oğuzsoy'la birlikte Toplu Konut Mahalle Meclisi'ni ziyaret etti.
Meclisi Eşbaşkanı Ziya Gökalp, meclis yöneticileri ve Toplu Konut 1, 2 ve 3. Etap yöneticilerinin katıldığı toplantıda Gökalp meclisin yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gökalp mahalledeki eksikler konusunda da bilgilendirme yaptı. Toplu Konut 1, 2, 3. Etap yöneticileri ile 120 haneden oluşan Fidel Sitesi yöneticileri mahalledeki asfalt, yeşil alan, ulaşım gibi konu başlıklarında sorunları dile getirdi. Toplu Konut'un yüzde 90'ına doğalgaz girdiği, bunun da yol ve kaldırımları olumsuz etkilediği ifade edilerek bu altyapı sorunlarının giderilmesi gerektiği belirtildi.
Eşbaşkan Gültan Kışanak da yerel yönetimler ile mahalle meclislerinin koordineli çalışmasının siyasete güç katacağını söyledi. Kobane, Şengal'deki savaşın yansımasından söz eden Kışanak, yeni bağlanan ilçelerin temel altyapı sorunları bulunduğunu belirtti. Aziziye'de kreş açacaklarını bununla ilgili planlamanın 2015 yılında hayata geçireceklerini belirten Kışanak, şikayet konusu olan madde bağımlılığını önlemek için de birim oluşturacaklarını söyledi.
Buluşma dizisinin diğeri de Peyas Mahalle Meclisi ile gerçekleşti. Eşbaşkan Gültan Kışanak, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanları M. Ali Aydın, Fatma Arşimet, DİSKİ'den Meclis Üyeleri Nadir Bingöl, Azize Kutlu Değer Peyas Mahalle Meclisi'ni ziyaret etti. Meclis Başkanı Merdan Oruç, Kobane ve Şengal'deki savaştan dolayı çalışmalarının aksadığını belirterek, mahallede 400 nüfuslu 50 ailenin barındığını söyledi. Bu ailelerin gıda, giyim, ısıtma gibi ihtiyaçlarının mahalleli tarafından karşılandığını belirten Oruç, kışın gelmesiyle birlikte artan ihtiyaçların Büyükşehir Belediyesi ve Kayapınar Belediyesi tarafından karşılanmasını istedi. Şu anda Kobane'den gelen çocukların okul ihtiyacı bulunduğunu ve gelenler içinde iki de öğretmen olduğunu ifade eden Oruç, fiziki şartların oluşturulması durumunda çocuklara eğitim verilebileceğini söyledi. Oruç, mahallede uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için de çalışma yapılması gerektiğini bildirdi. Burada konuşan Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Aydın, halkın sorunlarının Meclis ile belediyenin organize olacak şekilde çözmesi gerektiğini belirterek, halkın en erken ulaşacağı yerin Meclis olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Kışanak da mahalle meclisleri ile birlikte çalışmanın temel yaklaşımları olduğunu belirterek, "Çünkü demokratik bir siyasetin zeminini yaratan halk meclisleridir" dedi. Belediyelerin de, partilerin de, kurumların da beslenme kaynağının halk meclisleri olduğunu belirten Kışanak, "Bir halk olarak ayakta kalmak istiyorsak ve sıkıntılarımızı daha hızlı çözmek istiyorsak güçlü halk meclisleri ve bütün kurumlarımızla burayı ana merkez olarak görmek gerek" diye konuştu. Halk iradesini açığa çıkardığı için meclise teşekkür eden Kışanak, yaşanan savaş ve göçten kaynaklı olarak bir araya gelmelerin aksadığını ancak hızla bunu gidermek gerektiğini söyledi. Kobane'den Diyarbakır'a gelen ailelere yardımların tam istenildiği gibi olmazsa da bir düzen tutturabildiklerini ifade eden Kışanak, destek veren halka teşekkür etti. Kışanak, "Gerçekten de seferberlik ruhu geliştirdiler. Evlerini yüreklerini açtılar. Ümit ediyorum ki bir an önce Kobane'nin işgal çemberinden kurtulur ve buradaki aileler yurtlarına döner" diye konuştu.