Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın 7. Etabı Başladı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürü Kadir Çiftepala, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın 7.etabının başladığını bildirerek, Mersinli üretici ve yatırımcılara bu hibe desteğini en iyi şekilde...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürü Kadir Çiftepala, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın 7. etabının başladığını bildirerek, Mersinli üretici ve yatırımcılara bu hibe desteğini en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulundu.
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın 7. etabı başladı. Destek programlarının tanıtım toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü işbirliğinde yapıldı. MTSO toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürü Kadir Çiftepala, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Tanrıöver ile Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'ndan yararlanmak isteyen üretici ve yatırımcılar katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Tanrıöver, Mersin'in tarıma dayalı ekonomisi çok güçlü olan bir kent olduğunu söyledi. Toplam yaş meyve sebze üretiminin yaklaşık yüzde 40'ın, narenciyede ise çok daha yüksek bir oranın Mersin'de gerçekleştirilmekte olduğuna işaret eden Tanrıöver, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın bu çerçevede kentin geleceği için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürü Çiftepala ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nın, kırsal alanda ekonomik, sosyal gelişmeyi sağlamak için gerçek ve tüzel kişilerin öz sermayeye dayalı proje ve yatırımlarını teşvik etmek amacıyla 2006 yılında başladığını, 2010 yılında da 1. programın tamamlandığını kaydetti. 2011-2015 tarihleri arasında ikinci programın başladığını belirten Çiftepala, "Birinci etaptaki program 5. etapla sonlandırılmış ve bu 5 yıllık program içerisinde üreticilerimize, yatırım yapanlara toplam 13 milyon TL destek verilmiştir. Toplam tesis 72 adettir. Bizim şu andaki gayemiz, Mersin'de en iyi şekilde yaptığımız iş ve işlemlerde hem yatırıma dönük hem de ileride işsizliği azaltıcı projeler geliştirmektir" dedi.
Mersin'e daha fazla yatırım yapabilmek, daha fazla katkıda bulunabilmek ve işsizliği azaltabilmek için proje geliştirmenin bir zorunluluk olduğunu vurgulayan Çiftepala, "Mersinimizin özellikle tarım açısından Türkiye'nin birinci sıradaki katma değer olan ilimiz olması dolayısıyla bizim en fazla yapmamız gereken şeylerden bir tanesi de Mersin'in bu özelliğine layık ve yakışır vaziyette ekonomik yatırımlarda da tarımsal açıdan en iyi şekilde bunu değerlendirebilmektir. Bu gaye ile bu ilk toplantımızı MTSO'da yaparak hem size duyurmak hem kendi açımızdan bu konuda proje boyutunda projeleri en iyi şekilde yarıştırabilmek, daha fazla proje müracaatını sağlayabilmektir. İlimizde geçmiş yıllardan daha fazla proje yapılmasını dilerim" diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Halil Bahar, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'nı anlattı. Programın 7. etap başvurularının 2 Kasım 2012 tarihinde sona ereceğini kaydeden Bahar, şöyle devam etti: "Başvurular, proje dosyası halinde yapılıyor. Yatırım tutarımız geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüzel kişilere 600 bin TL, gerçek kişilere 150 bin TL KDV hariç; bunların yüzde 50'sine hibe desteği veriyoruz. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması, paketlenmesi ile alternatif enerjili sera, koyun, keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri ve bu yıl eklenen alternatif enerji konusundaki projelere hibe desteği verilmektedir."
Toplantıda daha sonra programdan yararlanmak isteyen katılımcılara proje dosyası hazırlama konusunda kısa bir eğitim verildi. - MERSİN