Kırmızıbiber Üreticilerini Rahatlatacak Çalışma
Ahmet Caner Baysal - Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırmalar İstasyonu'nda 3 yıl önce başlatılan "Saptan Ayrılma Direnci Düşük Kurutmalık Biber Islah Çalışması"nda olumlu sonuçlar alındığı bildirildi.
Ahmet Caner Baysal - Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırmalar İstasyonu'nda 3 yıl önce başlatılan "Saptan Ayrılma Direnci Düşük Kurutmalık Biber Islah Çalışması"nda olumlu sonuçlar alındığı bildirildi.
İstasyonunda görevli ziraat mühendisi Ayhan Ak, 3 yıl önce Kahramanmaraş'a özgü kırmızıbiberin hasat döneminde sapıyla birlikte toplanmasının getirdiği olumsuz sonuçları araştırdı.
Ak, hasat döneminde kırmızıbiberin sapının ayrılma direncinin güçlü olması nedeniyle biberin toplanmasında ve fabrikada kurutma öncesi temizlik aşamasındaki sorunları tespit etti. Bunun üzerine "Saptan Ayrılma Direnci Düşük Kurutmalık Biber Islahı" adlı bir çalışma başlatan Ak, 3 yıldır sürdürdüğü ıslah çalışmasında olumlu sonuçlar aldı.
Projenin sonuçlanmasıyla birlikte işçilik maliyetinde yüzde 50 azalmanın yanı sıra daha kaliteli biber üretimi öngörülüyor.
Proje sorumlusu Ayhan Ak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kırmızıbiberdeki en büyük sorunlardan birinin saplarının sert olmasından dolayı hasatta ve kurutma öncesi yapılan temizlikte yaşanan sorunlar olduğunu ifade etti.
Dirençli olmasından dolayı biberin sapıyla birlikte toplandığını aktaran Ak, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Öncelikle kırmızıbiber tarlada toplanırken işçiler büyük zorluk çekiyor. Bu zaman açısından da problem oluşturuyor. Ayrıca biber fabrikaya gittiğinde sapının ayrılması gerekiyor. Yine burada işçilik kullanılıyor. Dolayısıyla projemizde saptan ayrılma direnci düşük biber ıslah etmeye karar verdik. Yaklaşık 3 yıldır melezleme yöntemiyle yaptığımız çalışmalarda olumlu sonuç aldık. Ortaya çıkan biberin sapı bitkide kalıyor ve toplarken çok daha rahat işlem yapmış oluyorsunuz."
Projeyi 10 yılda tamamlamayı öngördüklerini kaydeden Ak, çalışmaların hızlı yürüdüğünü ve bu sürenin biraz daha aşağıya çekilebileceğini söyledi. Ak, şu anda elde ettikleri kırmızıbiberin sapının çok rahat bir şekilde bitkiden ayrıldığını ancak istenilen acılıkta ve ebatta olması için ıslah çalışmasının devam ettiğini ifade etti.
"Sap çekme işlemi en az kırmızıbiber meyvelerinin hasadı kadar işçilik getiriyor" diyen Ak, projenin başarıyla sonuçlandırılması durumunda sapın kırmızıbiberden ayrılması işleminin hasat sırasında kendiliğinden yapılmış olacağını ve kırmızıbiber işçiliğinin de azalacağını dile getirdi.
Ak, böyle bir projenin "dünyada ilk" olacağını ifade ederek, kırmızıbiber üretiminde dünyada ikinci sırada bulunan Türkiye için de çalışmanın ayrı bir önemi olduğunu kaydetti.
Yayıncı: İsmail Fidan - KAHRAMANMARAŞ