Kırım Tatarları Milli Kimlik Peşinde
Rahmi Cinokur - Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel, "Kırım Tatar milli kimliği, Ukrayna devleti tarafından kabul edilmeli, uygulanan asimilasyon politikalarından vazgeçilmeli, iyileştirme politikaları hayata geçirilmeli" dedi.
Rahmi Cinokur - Kırım Tatar Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ünver Sel, "Kırım Tatar milli kimliği, Ukrayna devleti tarafından kabul edilmeli, uygulanan asimilasyon politikalarından vazgeçilmeli, iyileştirme politikaları hayata geçirilmeli" dedi.
Sel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıldır Ukrayna Cumhuriyeti'nin, Kırım'a göç eden Kırım Tatarlarına haklarını vermekte istekli davranmadığı gibi pek çok engeller çıkarttığını söyledi.
Kırım'da sürgünden sonra göçüp gelen 300 bin, sürgünde de 150 bin Kırım Tatarı bulunduğunu anlatan Sel, şöyle devam etti:
"Halen sürgünde bulunan 150 bin Kırım Tatarı'nın ülkelerine göç etmesi yasalarla engellenmiştir. Ukrayna devletinin çıkarmış olduğu yasalar, 150 bin Kırım Tatarı'nın ülkelerine gelip yerleşmesini engelliyor. 21 yıldır talep edilmesine rağmen, Kırım Tatarlarının statüsü, dönüşleri ile ilgili Ukrayna devletinde yasa, kanun çıkartılmadı, komisyonlarda rapor hazırlanıp meclis gündemine alınmadı."
Ukrayna devletinin son dönemlerde Kırım Tatarlarına yönelik farklı uygulamalar yaptığını ileri süren Sel, "1989-1992 yılları arasında sürgünde olan Kırım Tatarları ülkelerine gelip boş buldukları topraklar ve evlere yerleşti. Bugün, boş buldukları topraklara ve evlere yerleşen Kırım Tatarları, ellerinde tapuları olmadığı için bulundukları yerlerden çıkartılıyorlar" dedi.
Kırım Tatarlarının, vatandaşlık haklarını alamadıkları için topraklardan yararlanamadığını anlatan Sel, şunları kaydetti:
"Sürgüne gitmeden önce pek çok toprakları, evleri vardı. Çiftçilik yapıyorlardı. Biz kısaca, evlerimizi, topraklarımızı geri istiyoruz. Bunun için Ukrayna devletinde yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Ukrayna parlamentosunda Kırım Tatar temsilcilerinin sunduğu, Kırım Tatarlarının statüsü ve rehabilitasyonu kanun tasarısı var. Bunun Ukrayna gündemine gelmesini istiyoruz.
Diğer taraftan, son dönemde Kırım'da bir etnik kavga çıkarılması için de yerli halk arasında kışkırtma politikaları var. Kırım Tatarlarının İslam dinine uygun bir şekilde yaşamasına engel konuluyor. İslamiyetten uzaklaşması ve bölünmesi için Kırım Tatarlarının arasına farklı mezhep ve diğer İslami gruplarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Misyonerlik faaliyetleri de artmış durumda. Bunlara direnenler ise sokağa atılıyor."
- EDİRNE