Kırıkkale Üniversitesinde "Engelsiz Kampüs"
Kırıkkale Üniversitesi görme, işitme ve ortopedik engelliler için hayata geçirdiği "Engelli Yönlendirme Sistemi" ile "engelsiz üniversite" olmayı hedefliyor.
Kırıkkale Üniversitesi görme, işitme ve ortopedik engelliler için hayata geçirdiği "Engelli Yönlendirme Sistemi" ile "engelsiz üniversite" olmayı hedefliyor.
Kırıkkale Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, engelsiz bir kampüs için 2015 yılında yaklaşık 750 bin lira yatırım yapıldığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Rektör Prof. Dr. Ekrem Yıldız, engelli öğrencilerin talepleri doğrultusunda ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamalarından yola çıkarak bu çalışmayı yaptıklarını ifade etti.
Dış ve iç mekanlarda hissedilebilir yüzeyler, engelli otoparkları, kabartma ve yönlendirme levhaları yaptıklarını aktaran Yıldız, şunları kaydetti:
"Tüm binalarda acil çağrı butonları var. Engelli kaydırmaz bantlar, küpeştelerde kat uyaran kabartmalı uyarıcılar, kabartmalı kampüs vaziyet plan haritası, brail asansör kullanım talimatları, asansörlerde sesli uyarı sistemleri, akülü sandalye şarj istasyonu, rampalar, lift ve kaldıraçlar yer almaktadır. Özellikle lift ve kaldıraç uygulamaları ile tüm bina içlerinde kot farklılıklarından oluşan ulaşım sorunları tamamen ortadan kaldırıldı. Tekerlekli sandalyeli öğrenciler ve misafirler için bina içleri ulaşılabilir bir duruma getirildi. Böylece, engelli öğrencilerimiz dersliklerine, yemekhane ve kafeteryalara rahatlıkla ulaşabilecekler. Üniversite kampüs girişine yerleştirilen kabartmalı vaziyet planı sayesinde ise görme engelli öğrenciler kampüs içinde gidecekleri noktaları rahatlıkla tespit edebilecekler."
Yıldız, Türkiye'de ilklerden biri olan ve tüm engel gruplarına yönelik tasarlanan bina içi navigasyon yazılımının (bina içi sesli yönlendirme) Fen-Ebebiyat Fakültesi binasında kullanılmaya başlandığını belirtti.
Akıllı cep telefonları ile kullanabilen bu sistem sayesinde engelli bireylerin bina içerisinde gidecekleri noktaya kimsenin yardımı olmadan rahatlıkla ulaşabileceklerini anlatan Yıldız, kampüs dış alanında da kullanılan navigasyon yönlendirme sisteminin, görme engelli bireyler için ulaşabilirliği sağlama konusunda büyük destek sağladığını vurguladı.
Yıldız, kurdukları Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünde, tüm engelli bireylerin, öğrencilerin ve personelin taleplerini dikkatle değerlendirerek ivedi olarak etkin çözümler ürettiklerini sözlerine ekledi.