Kırıkkale'de 'Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi'
Kırıkkale'de, 'Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi' kapsamında çalışma başlatılmasının planlandığı belirtildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, proje kapsamında yaban hayatı kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 105 bin kilometrekare alanda 3 yıl süreyle yıl da bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışmasının yürütülmesinin planlandığını belirtti.
İlk çalışmanın 21 Nisan'da uygulanmasının planlandığını ifade eden Kırbaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"İlimizde Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi dahilinde tilkilere, özel köfte şeklindeki yem balık ve hayvan yeminin ortasında plastik kapsüller içerisinde alüminyum folyo ile kaplanmış aşılar yerleştirilmiştir. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılarak hastalığa karşı bağışıklık sağlayacaktır. Tilkilere özel, köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle, kuduz hastalığının hayvanlar arasında yayılması önlenmiş, bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riskini de azaltmış oluyoruz."
Kırbaş, insanların yaşam alanlarında bulunan aşıların bütünlüğü bozulmamış ise diğer kişiler ve çocukların göremeyeceği bir yere doğru bırakılması gerektiğini belirterek, aşılı yemin insan sağlığına zararlı olmadığını, fakat dokunulmamasının iyi olduğunu vurguladı. İnsan kokusu sinmiş aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azalttığını anlatan, Kırbaş, şunları kaydetti:
"Aşı kapsüllerine dokunulmamalıdır. Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiştir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Aşılar tilkiler için geliştirilmiştir. Aşı yemin içindeki doz, bir kedi ya da köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değildir. Aşılı yemler tilkiler için atıldığından, köpeklerimizi kampanya döneminde bir hafta bağlı tutmalıyız. Bu şekilde aşılı yemleri yemelerini engellemiş oluruz." - Kırıkkale