Kiraz Diyarında Çilek Üreterek Öncü Oldu
5 bin metrekarelik alanda 4 bin fide ile çilek yetiştiriciliğine başlayan Emrullah Temiz ve oğlu, bugün yaklaşık 18 bin fide ile ülke ekonomisine katkı sağlıyor Girişimci Abdurrahman Temiz: "İlk başlarda kirazcılığa yönelmemi ve çilek yetiştiriciliğinin işe yaramayacağı tavsiyesinde bulunanların çoğu.
Hadim'de 4 yıl önce İl Özel İdaresinin desteğiyle 5 bin metrekarelik alanda 4 bin fide ile çilek yetiştiriciliğine başlayan Emrullah Temiz ve oğlu, bugün yaklaşık 18 bin fide ile ekonomiye destek veriyor.
Hadim İlçesi Yalınçevre Mahallesi'nde yaşayan Emrullah ve oğlu Abdurrahman Temiz, 1600 rakımda organik çilek yetiştiriciliği yapıyor.
Yörede çoğunlukla kiraz yetiştiriciliğinin yapıldığını belirten Abdurrahman Temiz, 2010 yılında babasıyla organik çilek yetiştiriciliğine başladığını söyledi.
Kirazın bakımı, masrafı ve piyasasının beklentilerini karşılamadığı için alternatif ürün arayışı içine girdiğini ifade eden Temiz, "2010 yılında gazetede İl Özel İdaresinin çilek yetiştiriciliğini desteklemesiyle ilgili bilgi gördüm ve bu işe merak sardım" dedi.
"Kiraza göre bakımı, toplaması ve pazarlaması daha kolay"
Komşularının, çilek yetiştiriciliğinin yeteri kadar gelir sağlamayacağı ve yetişmesinin zor olduğu yönünde kendilerine uyarılarda bulunduklarını anlatan Temiz, şunları kaydetti:
"Herkes gibi kirazcılığa yönelmemi önerdiler. Yaptığım araştırmalar neticesinde çileğin buralarda yetişeceğini ve oldukça kaliteli verim alınabileceğini öğrendim. Hemen Konya İl Özel İdaresine başvuruda bulunarak 4 bin çilek fidanı aldım. Şu anda fide sayısı 15 ile 18 bin arasında. Kiraza göre bakımı, toplaması ve pazarlaması daha kolay. Ama ilkbahar mevsiminde sık sık bahçede zaman geçirmek zorundayız. Fidelerin sürgünleri, kol uzama temizliği, budama ve yabani otlardan arındırılması gibi işler oluyor. Özellikle hastalık takibinin iyi yapılması lazım. Ayrıca her 5 yılda bir fidelerin tamamının yenilenmesi gerekiyor."
"Ortalama 150-200 kilogram çilek topluyoruz"
Üretim sırasında herhangi renklendirici, tatlandırıcı, hormon ya da zirai ilaç kullanmadığının altını çizen Temiz, tamamen organik üretim yaptıklarını, fidelerin mevsim şartlarına göre mayıs ayı ortalarında meyve vermeye başladığını dile getirdi.
Kasım ayına kadar hasada devam ettiklerini anlatan Temiz, şöyle devam etti:
"3 gün arayla ortalama 150-200 kilogram çilek topluyoruz. Bu yıl bol yağmurdan dolayı 3-5 gün arasında toplamak durumunda kaldık. Ürünü Konya Adnan Menderes Sebze Meyve Hali'nde iç piyasaya komisyon usulü toptan satıyoruz. Yetiştirdiğimiz çilekleri bahçedeyken 1 ve 2 numara olarak seçiyoruz. 1 numara sofralık, 2 numara ise reçellik olarak satılıyor. Çilek yetiştiriciliğinde en çok nakliye ve su masrafımız oluyor. Mahallemiz il merkezine uzak olduğu için kendi imkanlarımızla araç kiralayıp hale ulaştırıyoruz. İlk başlarda kirazcılığa yönelmemi ve çilek yetiştiriciliğinin işe yaramayacağı tavsiyesinde bulunanların çoğu çilek yetiştiriciliğine ilgi duymaya başladı. Bölgemizde çilek yetiştiriciliğini imkanı olan herkese tavsiye ederim." - Konya