Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Kiraz'da Bayram Havası Esti

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’daki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yapacağı peynir alımı protokolü imza töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Tarım ve hayvancılık kooperatiflerinin kendi ayakları üzerinde durarak ve pazarda rekabet ederek marka olmalarını sağlamak istiyoruz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kiraz'daki İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile yapacağı peynir alımı protokolü imza töreninde konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, "Tarım ve hayvancılık kooperatiflerinin kendi ayakları üzerinde durarak ve pazarda rekabet ederek marka olmalarını sağlamak istiyoruz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel üreticinin desteklenmesi amacıyla Kiraz ilçesinin İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile kaşar peyniri ve lor alımına ilişkin 'ön alım protokolü' imzaladı. Kiraz'da düzenlenen imza törenine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 10 yıldır gerçekleştirdikleri belediye başkanlığı yolculuğunda yasayla belirlenen belediye hizmetlerinin yanısıra, yerelde kalkınma hedefiyle çalıştıklarını hatırlattı. İzmir'de yaşayan 4 milyon insanın lokmasını büyütmek amacıyla bilimsel verilerden yararlandıklarının altını çizen Başkan Kocaoğlu, "30 Mart'tan itibaren Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 9 tane ilçe bağlandı. Bu ilçelerden Kiraz, Kınık, Ödemiş ve Karaburun ilçelerinin kalkınmaya en ihtiyaçlı olan ilçeler olduğunu belirledik. Bu ilçelerimizi de diğer ilçelerimizin düzeyine çıkartmayı hedefliyoruz. Bunun için gereken her türlü işbirliğini yapma konusunda hem belediye başkanlarımız, yerel yöneticilerimiz, muhtarlarımız ve kooperatiflerle birlikte yürümek istiyoruz" dedi.

"KALKINMA İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, belediyenin kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere İğdeli Kooperatifi'nden temsili olarak uzun süredir süt ürünleri aldıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, bu kez çıtayı yükselttiklerini ve dar gelirli ailelere verilen yardım paketlerinin içine bu ürünleri koyarak miktarı ve desteği arttıracaklarını kaydetti. Kiraz daha Büyükşehir'e bağlanmadan önce ilçede çalışmaya başladıklarını ifade eden Başkan Kocaoğlu, "Kiraz'ın kanalizasyon ve su şebekesindeki eksiklikleri tek tek elden geçireceğiz, dereleri ıslah edeceğiz, arazi yollarını asfaltlayacağız, arıtmanın yanısıra köylerde parke taş çalışmaları yapacağız. Kalkınma için Kiraz'da ne yapılması gerekiyorsa, her türlü desteği vermek istiyoruz" diye konuştu.

"ESAS OLAN LOKMAYI BÜYÜTMEK"

Kooperatiflerin büyümesi, gelişmesi, yatırım yapması, pazarlama olanaklarını geliştirmesi ve ayağa kalkması için Büyükşehir Belediyesi olarak destek vereceklerini açıklayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Esas olan, kooperatiflerin kendi ayakları üzerinde durarak ve pazarda rekabet ederek İzmir, Ege Bölgesi ve Türkiye'de marka olmalarını sağlamak, dolayısıyla katma değerlerini arttırmak ve üyelerinin lokmasını, aşını büyütmek olmalıdır. Türkiye'de ekonomik büyüme, bana göre tarım ve tarım ürünlerinin ihracat artışıyla gerçekleşecektir. Toplam yüzölçümü Konya kadar olan Hollanda yılda 89 milyar Euro tarım ve hayvancılık ürünü ihracatı yaparken, biz iklimi müsait, toprakları verimli bu ülkede tarım ürünlerinin ihracatını yapmıyoruz ve kalkınamıyoruz. Kooperatiflerin birleşmesiyle bir üst birlik kurulabilir, tarım laboratuvarlarında kalitelerini belgeler ve ihracat yaparak kalkınabiliriz."

"AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR, ÖNERİLERE AÇIĞIZ"

Çalışarak, üretmek zorunda olduklarını altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bunu birlikte, dayanışma içinde yapacağız. Akıl akıldan üstündür. Herkes kooperatifler, belediyeler, muhtarlarımız, yerelde kalkınmaya ilişkin fikir ve düşüncelerini biraya getirerek, belediye başkanlıklarına ve Büyükşehir Belediyesi'ne iletirlerse, bu önerileri değerlendirmek istiyoruz. Önümüzdeki 5 yıl sürekli sahada, sizlerle istişare içinde olacağız. Katılımcı yönetim anlayışıyla kenti, 4 milyon İzmirliyle birlikte yöneteceğiz. Klasik haline gelen Cumartesi törenlerimizin yeni dönemdeki ilkini Kiraz'dan başlattık. Bu sürecin ahenk içinde, kentimize, ülkemize yararlı olmasını diliyorum. Hep birlikte sizlere layık olmayı, huzur, barış ve kardeşlik içinde bir 5 yıl geçirmeyi diliyorum" dedi.

"BUGÜNDEN SONRA BİR ÇOK ŞEY DEĞİŞECEK"

Kiraz Belediye Başkanı Saliha Şengül ise, "Bugüne kadar hepimiz Kiraz'ın kalkınmasına ilişkin ortak bir görüş ve istek taşıyorduk. Kiraz Belediyesi olarak ilçemizi Büyükşehir Belediyesi'yle elbirliğiyle kalkındırmak istiyoruz. İzmir'e kadar uzanan büyük bir gelişime açık olacağız. Kooperatifçilik adına elimizden gelen her şeyi yapacağımıza söz veriyorum. Büyükşehir Belediyesi'nin de bizi destekleyeceğini biliyoruz. Kiraz kalkınmaya değer bir ilçedir. Bugünden sonra bir çok şeyin değişeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"BUGÜNLERİ ÇOK BEKLEDİK"

İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun bölgeye verdiği katkıları izlediklerini ve bugünleri çok özleyerek beklediklerini ifade etti. Top, "Bizim elimizden tutarak, can suyu veren, Kiraz'ın sütünü değerlendiren Aziz Başkan'a çok teşekkür ediyoruz. Kiraz'ı, İğdeli'yi de unutmadı. Aziz Başkan'ın Tire'nin sütünü yaptığı gibi, bizim de sütümüzü, peynirimizi, Kiraz'ı marka haline getireceğine inanıyoruz" dedi.

KİRAZ UNUTULMADI

İmzalanan protokol kapsamında, 2014 yılı içinde kooperatiften 50 ton kaşar peyniri ve 1.5 ton lor alımı alınacak. Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan tamamen sütten üretilen ürünler için, kooperatife toplam 730 bin TL ödeme yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi kooperatife bugüne kadar yaklaşık 4 milyon TL tutarında ödeme yaptı. Türkiye'de "sözleşmeli üretim" modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaçlarını kooperatiflerden sağlayarak yerli üreticiye 2007 yılından bu yana 101 milyon 896 bin 529 TL tutarında katkıda bulundu. Büyükşehir Belediyesi, "Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi Kapsamında Ağaçlandırma Projesi"yle İzmir'in 11 ilçe ve 450 köyündeki 20 bin çiftçiye toplam 500 bin adet meyve fidanı dağıttı. Bergama, Bayındır, Beydağ, Çeşme, Dikili, Karaburun, Kınık, Kiraz, Ödemiş, Selçuk ve Tire'deki üreticilere hem zeytin hem de armut, ayva, badem, ceviz, dut, elma, incir, erik, kayısı, kiraz, nar, şeftali ve vişne fidanları dağıtıldı. Proje kapsamında bugüne kadar dağıtılan fidanların alım bedeli 2 milyon lirayı aştı. Proje çerçevesinde Kiraz'da 44 köyde, 3 bin 656 üreticiye 82 bin 455 adet meyve fidanı dağıtıldı. Bölgede dağıtılan fidanların maliyeti 425 bin TL olarak gerçekleşti. 5 yıl sürecek proje kapsamında isteyen üreticilere, her sene 1 dekarlık alana denk gelecek şekilde fidan dağıtımı yapılacak. Yeni dönem için çiftçi başvuruları sonbaharda muhtarlar aracılığıyla alınmaya başlayacak. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title