Haberler

Kilis'te 4715 Engelli Var

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Kaçarlar, Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladıİl Müdürü Mahmut Kaçarlar, Kilis’te 4 bin 715 engelli olduğunu, bunlardan bin 557’sinin ağır engeli olup bakıcılarına “Bakıcı Ücreti” ödendiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mahmut Kaçarlar, Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı

İl Müdürü Mahmut Kaçarlar, Kilis'te 4 bin 715 engelli olduğunu, bunlardan bin 557'sinin ağır engeli olup bakıcılarına "Bakıcı Ücreti" ödendiğini söyledi.

Kaçarlar, "Engellilere hizmet veren bir rehabilitasyon merkezi ve bir özel okul bulunuyor. Bunlardan Mine ve Salih Kara Engelsiz Yaşam Merkezinde 54 zihinsel engelliye yatılı bakım hizmeti verildiğini, Ekrem Çetin İş okulunda ise 80 engellinin eğitim görüyor" dedi.

Kilis'te kaldırımların ve toplu taşım araçlarının engellilerin erişimine uygun hale getirildiğini belirten Kaçarlar, kamu ve özel hizmet binalarının erişimli hale getirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

İl Müdürü Mahmut Kaçarlar, şunları söyledi:

"Organları veya vücutlarının bir kısmı iş göremez halde olanlarla, zihinsel açıdan yetersizlik ve dengesizlik gösteren kişilere, engelli diyoruz. Engellilik insanların istemleri dışında oluşan bir durumdur. Doğuştan olabildiği gibi, sonradan da karşılaşılabilir. Engellilik insanlığın ortak sorunudur. Bu yüzden Engelliler Haftası yalnız ülkemizde değil, Birleşmiş Milletler'e üye tüm ülkelerde 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanmaktır. Engelliliğin başlıca sebepleri arasında akraba evliliği, gebelik öncesi veya gebelik sırasında annenin ilaç, alkol veya uyuşturucu madde alması, doğum anında olabilecek hatalar, çeşitli kazalar aşıların zamanında yapılmaması gibi durumlar sayılabilir. Engellilerin eğitimi normal insanlarınkinden farklıdır ve çeşitli özellikleri vardır. Engellilerin eğitimi Milli Eğitim Bakanlığı denetiminde açılan pek çok özel öğretim okulunda engelli çocuklarımıza yönelik eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk yaklaşık dört milyon beş yüz bin vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon beş yüz binini çocuklar oluşturmaktadır. Devletimiz, engelli çocukların eğitimi için okullar açmıştır. Ülkemizde görme engelliler için yedi, işitme engelliler için yirmi bir, ortopedik engelliler için bir okul hizmet vermektedir. Zihinsel ve ruhsal engelliler ise belirli okulların bünyesinde açılmış olan özel sınıflarda eğitim ve öğretim görmektedirler. Ayrıca bu okulların dışında rehabilitasyon merkezleri de bulunmaktadır." - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close