Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Kılçık, Gündemi Değerlendirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 20 Ocak 2014 tarihinde ‘Vergi ve Türk Ticaret Kanunu; Güncel Mevzuatı, Cezalar, Sorumluluklar, Yükümlülükler ve Son Değişen Kanunlar’ ile ilgili üyelerine ve onların çalışanlarına yönelik yapılan bilgilendirme seminerinde 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 beklentilerini aktardı.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, 20 Ocak 2014 tarihinde 'Vergi ve Türk Ticaret Kanunu; Güncel Mevzuatı, Cezalar, Sorumluluklar, Yükümlülükler ve Son Değişen Kanunlar' ile ilgili üyelerine ve onların çalışanlarına yönelik yapılan bilgilendirme seminerinde 2013 yılı değerlendirmesi ve 2014 beklentilerini aktardı.

2014 yılı büyümesinin, 2013 yılının üzerinde olacağını kaydeden Kılçık, " Türkiye'nin 2014 yılı büyüme beklentisinin 2013 yılının üzerinde olacağını söylemek istiyorum. 2008 yılının 2'nci yarısında, ABD'de ortaya çıkan ekonomik kriz, özellikle ve öncelikle, finansal geçişkenliğin ve bağımlılığın kuvvetli olduğu gelişmiş ülke ekonomilerini etkisi altına almış ve dış ticaret kanalıyla da Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere sıçramıştı. 5'inci yılını geride bıraktığımız krizin etkilerini, gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere göre, daha hızla atlattı" dedi.

2008 yılından bugüne kadar 5 milyon istihdam sağlandığına dikkat çeken Kurt Ali Kılçık, "2008 krizinden bugüne kadar, ülkemizde 5 milyon yeni istihdam sağlanmış ve Türkiye, işsizlik oranıyla, kriz öncesi seviyesinden daha düşük seviyeyi yakalayan, nadir ülkeler arasında, yerini almıştır. Küresel ekonomik krizin 5'inci yılında, gelişmiş ülkeler, dış ticaretlerinde kriz öncesi seviyesine ulaşamazken, ülkemiz gerek ürün ve gerekse pazar çeşitlemesiyle büyük oranda ihracat yaptığı gelişmiş ülkelerdeki pazar kaybına rağmen, dış ticaretini de arttırmıştır" açıklamasında bulundu.

"Cari Açık ve Enerji Bağımlılığımız Önemli Sorunlarımızın Başında Gelmektedir" diyen Kılçık, sözleri şöyle sürdürdü:

"Ekonomik performansımızı olumsuz etkileyen cari açık ve bunun başlıca sebeplerinden, enerji bağımlılığımız, önemli sorunlarımızın başında gelmektedir. 2013 yılı ilk 10 aylık enerji ithalatımızın 46 milyar dolar ve cari açığımızın 51,9 milyar dolar olduğu, birlikte değerlendirildiğinde, enerji bağımlılığımızın boyutu ve etkisi ortadadır. Enerji bağımlılığımızı düşürmek için, nükleer dahil, alternatif enerji kaynakları çalışmasını, ucuz petrol ve doğalgaza erişim çalışmalarını, Enerji Borsası ile ilgili gelişmeleri, takdirle karşılıyoruz."

Son günlerde ülke gündemini meşgul eden olaylarla ilgili de değerlendirme yapan Kurt Ali Kılçık, şunları söyledi:

"Yerel Seçimler, ardından Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler sürecine girdiğimiz bugünlerde, bu soruşturma sebebiyle yaşananların, ekonomimiz dahil olmak üzere yansımaları ve muhtemel etkiler bakımından, kamuoyunda, siyasal alana yönelik ciddi bir çalışma olarak algılanmaktadır. Bu algı, hızla ortadan kaldırılmalıdır. Yine ifade isterim ki kim tarafından gündeme getirilirse getirilsin, muhtevası ve muhataplarına bakılmaksızın, yolsuzluk iddialarının araştırılması, hepimizin ortak arzusudur. Ancak hukukun temel doktrini olan, masumiyet karinesi de unutulmamalıdır."

Yolsuzluk iddialarının ekonomiye ciddi zarar verdiğini belirten Kılçık, "Yolsuzluk iddialarının yansımasının, adli boyutunun dışına taşması, ekonomimize ciddi zarar vermiştir. Öyle ki 10 gün içinde, dolar kuru 2,20 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ve faiz de artarak, yüzde 12 ile yıl içindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Borsa'da yüzde 17'yi bulan kayıplarla beraber, 3 kalemdeki kayıplar 125 milyar TL'yi buldu. Bu rakama, Özel Sektörün kayıpları dahil değildir. Bu noktada, şu ana kadar önemli olan, olumsuz yansımaların, sadece döviz, faiz ve borsa alanıyla sınırlı kalmasıdır. Temennimiz, üretim ve ticaret alanına yansımadan, toparlanmanın devam etmesidir. Çünkü borsa, faiz ve döviz alanında bozulma ve toparlanma daha hızlı olabilirken, hiç arzu etmeyiz ama bozulma piyasaya yansırsa, daha kalıcı zararlar vermesi mümkündür" ifadelerini kullandı.

Kılçık, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"MÜSİAD olarak başından beri destek verdiğimiz, aydınlık yarınlarımız için atılmış önemli bir adım olan 'Çözüm Süreci' ve 'Demokratikleşme Paketi' ile toplumsal barış açısından normalleşme yolunda hızla ilerleyen Türkiye'nin, adli boyutunun dışına çıkartılan bir olayın gündemiyle meşgul edilmesi, kimseye yarar sağlamayacaktır.

Uluslararası arenada ülkemize yönelik algıları olumsuz yönde etkileyen bir itibarsızlaştırma operasyonunun, belirli çevreler tarafından manipüle edildiği intibası, kamuoyunda yaygın bir kanaat olarak yer bulmaktadır. Bu kanaat, gerekçeleriyle birlikte, hızla ortadan kaldırılmalıdır. İş dünyası olarak 2023 vizyonuna kilitlendiğimiz bugünlerde, ülkemizin ve evlatlarımızın geleceği için birbirimize daha fazla kenetlenmeli, aklıselim ile huzur, güven ve istikrar ortamımıza hep birlikte sahip çıkmalıyız."

Kılçık'ın konuşmalarının ardından program yeminli mali müşavirlerin verdiği bilgilendirme semineri ile sona erdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title