Kıbrıs Barış Harekatı'nın 39'ncu Yıldönümü
Kıbrıs'a Barış Harekatı'nın 39'ncu yıldönümü münasebetiyle Malatya'da da Atatürk Anıtı'na çelenk konulup, konuşma yapıldı.
Kıbrıs'a Barış Harekatı'nın 39'ncu yıldönümü münasebetiyle Malatya'da da Atatürk Anıtı'na çelenk konulup, konuşma yapıldı.
Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'ndan sonra konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği (TÜMGAZİDER) Malatya Şube Başkanı Kıbrıs Gazisi Bayram Akdemir, "Kıbrıs'a Barış ve huzuru getiren Kahraman Kıbrıs gazilerimizin 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 39'ncu yıldönümünü kutlarken tüm şehitlerimize rahmet, gazilerimize aileleriyle birlikte kendilerine sağlıklı günler diliyorum" dedi.
"Kahraman gazi arkadaşlarım, 1 Nisan 1955 yılından itibaren Kıbrıs'ta başlayan Kıbrıslı Türklere karşı imha harekatları katliamlara dönüşerek Rumların asıl amaçları olan bir gün Kıbrıs'ı Yunanlılarla birleştirmekti. Bunun için Yunanistan da cesur adımlar atarak adaya bir tümene yakın asker çıkarmışlardı" diyen Akdemir, şöyle devam etti:
"Rumlar 1963 yılından itibaren Türklere karşı katliamlara başlayınca 25.000 Türk yurtlarından göç etmek zorunda kalmıştı. Kıbrıs Türkünün Erenköy ve Yeşilırmak bölgesinden başka güvenli köyü kalmamıştı. Kıbrıslı Türkler, yaşam savaşı için gündüz köylüler gece öğrenciler nöbet tutarak 20 Temmuz 1974 gününü bekliyorlardı. Kıbrıs Türk halkı Rumlardan korunmak için akşam olduğunda evlerinde değil, dışarıda toprak üzerinde yatarak 20 Temmuz gününü bekliyorlardı. Kıbrıs'ta Rumlar "hayatta bir tek Türk bırakmayın" planı ile 15 Temmuz sabahı Nikos Sampson liderliğinde darbe yapınca, Nikos Sampson gazetecilere poz vererek Türk Bayrağını eline alıp sallayarak "Gel de al" diyordu. 1963 yılından beri Rumların ortaya koyduğu vahşete dünya ülkeleri seyirci kalıyordu" dedi.
Akdemir, "Kahraman gazi arkadaşlarım, sizler 39 yıl evvel Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs Türk halkına karşı giriştikleri katliamlara, çektikleri acılara dur diyerek 20 Temmuz sabahı Havadan ve Denizden bu zulme son vermek için ölüme meydan okuyarak atalarınız gibi cepheye koşarak bazen şehit arkadaşlarınızın cesedini kendinize siper ederek Kıbrıs destanı yazarak adınızı Türk savaş tarihine altın harflerle yazdırdınız. Bizim için en önemlisi Nikos Sampsonun elinden Türk bayrağını alarak kendisine kaçacak delik bırakmadınız.20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatıyla sizler Kıbrıs Türk halkının öldürülmesini engellemek için Türk ulusu olarak bu gün kardeşlerimize yardıma koştunuz. Bu harekatta savaşa giderken sanki düğüne gidiyor, ölmeyi düşünmeden Şan'ınıza layık atalarımız gibi Türk'ün asker olduğunu yiğitçe göstererek aziz milletimize ve dünyaya gösterdiniz" diye konuştu.
"Bu Harekatta Türk'ün başının dik tutması ve Kıbrıs Türk halkının onurlu yaşaması için can verdiniz. Bu harekatta canlarını veren şehitlerimizi kalplerimizde hiç sönmeyecek bir saygı ve sevgi ateşiyle anıyoruz. Ruhları şad olsun" diyen TÜMGAZİDER) Malatya Şube Başkanı Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kahraman gazi arkadaşlarım. Bugün Kıbrıs Türkleri sizin sayenizde hür ve bağımsız yaşamaktadır. Devletimiz de bizleri gazilik unvanı ile onurlandırmıştır. Bu unvan ailemize ve çocuklarımıza bırakacağımız en büyük mirastır. Çünkü gazi, himmet bekleyen, mağduriyet sahibi bir insan değildir. Gazi onurlu, vakur ve mağrurdur. Devlet büyüklerimizden isteğimiz gazinin her ortamda bir kahraman olarak tanınması ve kendisine her kesimden bir kahramana yaraşır saygı ve hürmette bulunulması, gazilik onuruna yaraşır bir hayat seviyesi sağlanması en büyük beklentimizdir." - MALATYA