Kestane Yetiştiriciliğinin Sorunları Sultanhisar'da Konuşuldu
Sultanhisar Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kestane Yetiştiriciliğinde Sorunlar" konulu konferansta kestane üreticileri bilgilendirildi."Aydın İli Kestane Yetiştiriciliğinde Sorunlar" konulu konferans Sultanhisar Belediyesi...
Sultanhisar Belediyesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Kestane Yetiştiriciliğinde Sorunlar" konulu konferansta kestane üreticileri bilgilendirildi.
"Aydın İli Kestane Yetiştiriciliğinde Sorunlar" konulu konferans Sultanhisar Belediyesi öncülüğünde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aydın Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile Sultanhisar Belediye düğün salonunda yapıldı. Konferansa Adnan Menderes Üniversitesinden konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Serap Açıkgöz, Doç. Dr. Engin Ertan, Doç. Dr. Mehmet Karagöz, Doç. Dr. Ömer Erincik ve Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Salih Maden Türkiye'de kestane üretiminde birinci sırada yer alan Aydın'da görülen kestane kanseri ve zararlıları hakkında üreticileri bilgilendirdi.
Konferansa Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Belediye Meclis Üyeleri, çevre köy muhtarları, kestane üreticileri ve kestane ihracatçılarından oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın'ın ortalama yıllık 20 bin tonluk üretimi ile Türkiye kestane üretiminin yüzde 34'ünü karşıladığını ve üretimde ilk sırada yer aldığını söyledi. Kente yetiştirilen kestanenin ham olarak iç piyasaya ve yurtdışına ihraç edildiği gibi önemli bir kısmının Bursa'ya kestane şekeri yapımı için gönderildiğini kaydeden Köksal, "Büyük Menderes nehrinin kuzey tarafında bulunan dağların yine kuzey yamaçlarında ve genellikle 800 metre rakımda yetiştirilen kestanelerin hasadına ekim ayı ile başlanmaktadır. 'Kirpi' denilen dikenli kabuklarından ayrılması için gömü yerlerine alınan ve daha sonra gömüden çıkartılan kestaneler köyde ya da hallerde pazarlanmakta, bir kısmı yurtdışına ihraç edilmektedir. Önemli bir bölümü ise kestane şekeri üretimi için başta Bursa olmak üzere diğer illere gönderilmektedir. Oysa gerek ürünlerin daha uzun süre sağlıklı olarak saklayabilmek için soğuk hava depolarının kurulması, gerekse işleme tesislerinin asıl hammaddenin yetiştirildiği kentimizde kurulması üründen elde edilecek geliri arttıracaktır" dedi. - AYDIN