Haberler

Kerevizin "Zahmetli" Yolculuğu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarlaların "beyaz elması" olarak adlandırılan kerevizler, Geyve'deki tarım işçilerinin türlü zahmetleriyle çeşitli aşamalardan geçtikten sonra sofralara ulaşıyor Kereviz üreticisi Yıldız: "Zorluğunun yanında, kereviz yetiştiriciliği maliyetli bir iş. Sadece toplamayla bitmiyor, sonrasında yıkanması,

YUNUS EGE - ENES DURAN - Tarlaların "beyaz elması" olarak adlandırılan kerevizler, Geyve'deki tarım işçilerinin türlü zahmetleriyle çeşitli aşamalardan geçtikten sonra sofralara ulaşıyor.

Geyve'nin Safibey köyünde yaşayanların en önemli geçim kaynağı olan kereviz, bir çok aşamadan geçerek tezgahlardaki yerlerini alıyor

Türlü aşamalardan geçerek sofralara ulaşan kerevizler, köylülerce mayıs ayında ekilerek kış aylarında hasadı yapılıyor.

Hasat zamanı öğleye kadar tarlalardan kerevizleri söken Safibey köyü sakinleri, ürünlerini traktörlerle köyün girişindeki yıkama yerlerine getirilerek yıkama işleminden geçiriylor. Özel kıyafetler giyen işçiler, tazyikli suyla yıkadıkları kerevizleri, plastik sandıklara istifliyor.

Satışa hazır hale getirilmesi işlemleri büyük emek ve işbirliği gerektiren kerevizler temizlendikten sonra sebze haline gönderiliyor.

İlçede tarım yaparak geçimini sağlayan Zihni Kara, AA muhabirine, kış aylarının kereviz hasadı için en verimli mevsim olduğunu belirterek, zorlu geçen hasat sürecini anlattı.

Kara, ürünleri sabahtan öğleye kadar sökümünün yapıldığını, öğleden sonra da yıkanıp kasalara dizilerek kamyonlarla İstanbul'a gönderildiğini ifade ederek, kış aylarının kereviz hasadı için en iyi günler olduğunu söyledi.

"Kazandığımız para, çektiğimiz zahmeti karşılamıyor"

Kışın sert geçtiği zamanlarda kerevizleri yarım metre karın altından eşeleyerek çıkarttıklarını kaydeden Kara, "Buz, ayaz oluyor hatta kerevizleri küreklerle söktüğümüz günler oluyor. Zaman zaman pazarlama sıkıntısı da yaşıyoruz. Fiyatı pahallı olduğu için satılmıyor bazen . Büyük oranda İstanbul ve Ankara'ya yolluyoruz" ifadesini kullandı.

Üretici Kadir Mercan da Safibey köyünde genellikle kereviz yetiştiriciliği yapıldığını ve tek geçim kaynaklarının da bu ürün olduğunu söyledi.

Kereviz üretimi ve sonrasındaki sürecin zor olduğunu anlatan Yıldız, "Zorluğunun yanında, kereviz yetiştiriciliği maliyetli bir iş. Sadece toplamayla bitmiyor, sonrasında yıkanması, istifi, taşınması var. Gübre pahallı, mazota da sürekli zam geliyor, bir işçinin günlük yevmiyesi 50 lira. Kazandığımız para, çektiğimiz zahmeti karşılamıyor" diye konuştu. - Sakarya

Kaynak: AA / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title