Haberler
Van'ın Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazır, İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı

Terörden ceza alan Bahçesaray Belediye Başkanı Ayvaz Hazir, görevden uzaklaştırıldı

Van'da kayyum protestosu: Belediye binası önünde toplandılar

Van'da kayyum protestosu

Türkiye'den Suriye'deki muhaliflerin ilerleyişiyle ilgili yapılan açıklamada Tel Rıfat ve Münbiç'e dikkat çekildi

Sınırın sıfır noktasındaki savaşla ilgili Türkiye'den dikkat çeken açıklama

Cinayetin nasıl örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren konuşma: Karşınızda enayi mi var?

Cinayetin nasıl örtbas edilmeye çalışıldığını gösteren konuşma! "Karşınızda enayi mi var?"

'Kerbelayı Doğru Anlamak'

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Araştırma Hikmet ve İlim Topluluğu tarafından Muharrem ayı nedeniyle Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr.Halil Çil tarafından 'Kerbelayı Doğru Anlamak' konulu konferans...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Araştırma Hikmet ve İlim Topluluğu tarafından Muharrem ayı nedeniyle Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Çil tarafından 'Kerbelayı Doğru Anlamak' konulu konferans düzenlendi.

İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta açılış konuşmasını yapan GAÜN İlahiyat Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Kerbelayı doğru anlamadığımızı söyledi.

Prof. Dr. Akpınar, "Kerbelayı anmakla kendimizi avutamayız. Kerbela, aşure çorbası içmek değildir. Aşure çorbası Hz. Nuh'tan kalma bir gelenektir. Aşure çorbasını anlamak; herkese bu dünyada yer var demektir. Bir arada yaşamanın en güzel sembolik göstergesidir. Ama birbirlerine doğrularını da anlatacaklar. Dünya cenneti hep birlikte kurulur, ahirette de cennete hep birlikte gidilirse mutlu olunur. Taraflar sadece birbirlerine saygı duymakla kalmamalı, doğrularımızı birbirimize anlatmalıyız" şeklinde konuştu.

Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Çil, Kerbelanın öne çıkarılması gereken noktası tarihi yaşananlardan ziyade yüklediğimiz mesajlar olduğunu söyledi.

Kerbelayı anlamanın doğru okumakla mümkün olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Çil, "Kerbela toplumsal olarak bizim karın ağrılarımızdan bir tanesi. Kutlamalar, yapılan etkinlikler bir ritüel haline geldi. Bunlara baktığımızda tamamen şekilsel kaldığını görüyoruz. Bir ruh yok, bir mesaj yok. Kan akıtmak veya kendine işkence yapmak kimseye bir kar getirmiyor. Ama Hz Hüseyin'in misyonu ve kendisine teklif edilen onca şeye rağmen ölümü tercih edebiliyor olması bizim için en büyük mesaj. Dünyadan, ailesinden vazgeçiyor. En önemlisi hayatından vazgeçiyor. Biz ne kadar kendi hayatımızdan bazı şeyleri feda edebiliyoruz, kendi hayatımızı süsleyen ön plana çıkaran şeyleri ne kadar geri plana atabiliyoruz" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Çil, "Günümüzde rahatça sırtını dayayabileceğin, seni arkandan bıçaklamayacak, kuyunu kazmayacak insanlara ihtiyaç duyuyoruz. Bunun içine aile fertleri bile dahil edilebilir. Aile fertleri birbirine güvenemez hale geldi. Bu kadar dünyevileşme, bu kadar insan dışı fiiller aslında bir Hüseyin tavrı gerektiriyor. Bunun için özelikle kerbelayı örnek almamız lazım. Sadece Kerbela değil, İslam tarihinde buna benzeyen çok olaylar var. Kerbela ve Hz. Hüseyin'in tavrı bir sembol. Ama Hz. Hüseyin'in açtığı bu fedakarlık yolu, bu dünyevileşmeye karşı bir bayrak bizim için en önemli mesajdır. Özellikle gençlerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Kendilerine sunulan imkanları, kendilerine verilen bu sıraların hakkını vermeleri lazım" diyerek gençlere Hz. Hüseyin'in hayatını doğru kaynaklardan okumalarını tavsiye etti.

Konferansın sonunda GAÜN İlahiyat Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali Akpınar, Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Çil'e hediye takdim etti.

Öğrenci kulübünün aşure ikramıyla program son buldu. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title