Kentsel Tasarım ve Revizyon Projesinde Bir Adım Daha Atıldı
Mersin'in tarihi kent kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan ve merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından ihalesi yapılan "Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ve Kentsel Tasarım Projesi"nde 1/5000 ölçekli planların, Danışma Kurulu...
Mersin'in tarihi kent kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan ve merkez ilçe Akdeniz Belediyesi tarafından ihalesi yapılan "Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ve Kentsel Tasarım Projesi"nde 1/5000 ölçekli planların, Danışma Kurulu tarafından onaylandığı bildirildi.
Akdeniz Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, belediyenin yaptığı ve 'Kent merkezini canlandırmak, tarihi kent kimliğini ortaya çıkarmak, tarihi yapıları kente ve turizme kazandırmak' amacıyla başlatılan "Kentsel Tasarım ve Revizyon" projesine ilişkin tasarım çalışmaları sürüyor. Bu çerçevede Akdeniz Belediyesi tarafından 2012 yılında ihaleye çıkarılan "Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ve Kentsel Tasarım Projesi"nde 1/5000 ölçekli planlar, ihale yüklenicisi firma tarafından tamamlandı. Kültür varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren söz konusu planlar, Proje Danışma Kurulu tarafından onaylandı. Planlar, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk'ün yer aldığı Üst Kurul'un onayının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunulacak. Büyükşehir Meclisi'nden geçecek 1/5000 ölçekli planlara göre alt ölçekli planlar hazırlanacak.
Koruma amaçlı imar planı revizyonu hakkında bilgi veren Akdeniz Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Altuntaş, Tren Garı ile Kültür Merkezi arasında kalan 40 hektarlık alan, mimari, tarihsel, estetik ve sanatsal özellikleri ve bir arada bulunmaları sebebiyle "Kentsel Sit Alanı" olma özelliği taşıdığını kaydetti. Altuntaş, koruma amaçlı imar planının ise koruma alanlarının, bölgenin gelişimine uygun olarak yeniden inşa ve restore edilerek; ticaret, kültür, turizm ve sosyal donatı alanları oluşturulması, tabii afet risklerine karşı tedbirlerin alınması ile tarihi ve kültürel taşınmaz varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılmasını esas aldığını ifade etti. Bu çerçevede planda, 40 hektarlık bu alanda ev ve iş yerlerinin sosyo-ekonomik yapıları, istihdam ve katma değer yaratan stratejileri, koruma esasları ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamaları, sağlıklaştırma, yenileme alan ve projeleri, uygulama etap ve programlarının masaya yatırıldığını dile getiren Altuntaş, projenin finansmanının İl Özel İdaresi'nde toplanan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" hesabından sağlandığı bilgisini verdi.
Belediyelerce emlak vergisi mükelleflerinden tahsil edilen katkı payının, yine belediyeler tarafından kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeler kapsamında kamulaştırma, projelendirme, planlama ve uygulama konularında kullanıldığını vurgulayan Altuntaş, "Bu kaynağı kullandırma yetki ve denetimi her ne kadar Valilik makamının kontrolünde olsa da paranın asıl kaynağı belediyelerdir. Belediyelerin de halktan toplanan bu katkı paylarının, kentin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyerek doğru projelerde değerlendirmesi gerekmektedir. Biz Akdeniz Belediyesi olarak, kentimize ve tarihi değerlerimize karşı sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ediyoruz. 'Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu ve Kentsel Tasarım' projemiz ile de bu tarihi sorumluluğumuzu yerine getirdiğimize inanıyoruz. Bu korunmasız tarihi yapılara, çağa uygun yeni fonksiyonlar verilerek restorasyonlarının yapılması ve halkın kullanımına açılması konusunda belediye olarak gereken bütün çalışmalarda yer almaya hazırız. Bunun yanı sıra ilgili kişi ve kurumların restorasyon, düzenleme ve sağlıklaştırma çalışmalarında, gereken desteği vermeye hazırız. Akdeniz Belediyesi olarak sorumluluğumuzun farkındayız ve gerekeni yapıyoruz" dedi. - MERSİN