Kentsel Dönüşüm İçin Alternatif Çözümler Aranıyor
Mersin merkez ilçe Akdeniz Kent Konseyi, kentsel dönüşümün mevcut haliyle yıkım, göç ve borçlandırmayı getireceği gerekçesiyle, alternatif yöntemlerin tartışılacağı 'Kentsel Sağlıklaştırma Programı' adıyla bir çalıştay başlattı.
Mersin merkez ilçe Akdeniz Kent Konseyi, kentsel dönüşümün mevcut haliyle yıkım, göç ve borçlandırmayı getireceği gerekçesiyle, alternatif yöntemlerin tartışılacağı 'Kentsel Sağlıklaştırma Programı' adıyla bir çalıştay başlattı.
Akdeniz Kent Konseyi tarafından üniversitelerden akademisyenler, meslek odaları temsilcileri, avukatlar, yerel yönetim uzmanları ve mahalle sakinleri gibi kentin sivil dinamiklerinin katılımıyla başlatılan çalıştayda, 'yıkım olmadan hangi sorunlara müdahale edilebileceği, amaçlara ulaşabilmek için uygulama yöntemleri, kentsel tasarım kodları nasıl belirlenmeli, destekleyici projeler nasıl olmalı?' gibi sorulara yanıt aranacak.
Üç gün sürmesi planlanan çalıştayın açılış konuşmasını yapan Akdeniz Belediyesi İmar ve Şehircilikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Avukat Mehmet Altuntaş, çalıştayın amacının, 'kent içerisinde belirli sınırlarda, tepeden inme bir anlayışla sorunlara parçacıl yaklaşan, insana, topluma ve kente dair yanlış kentsel dönüşüm uygulamalarının önüne geçmek' olduğunu söyledi. Yanlış uygulamaları aşabilecek alternatif bakış açıları ile kentsel yaşam alanlarının insanı, kenti, toplumu barışık kılabilecek başka yöntemlerle geliştirilip iyileştirilebileceğinin teorik altyapısının güçlendirilmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydeden Altuntaş, "Olası kentsel müdahale yöntemlerinin belirlenmesi ve uygulanması süreçlerinin teknik, hukuki, sosyal araçlarının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Bu işin ana hatlarıyla ortaya konmuş şeklini, gerçek hayatta karşılık bulmasının yol ve yöntemlerini, işin ehli, kafa yoran, akademik çalışma yürüten insanlarla bir kez daha masaya yatıracağız" dedi.
Projenin sosyal, kültürel yanı, kentsel yaşam alanlarının iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve daha yüksek standartlara kavuşturulmasıyla ilgili olarak herkesin uzmanlık alanı yönünden değerlendirme yapacağını dile getiren Altuntaş, sürecin hukuki mevzuat açısından tartışılması gereken yönlerinin de çalıştayda ele alınacağını bildirdi.
Çalıştayda daha sonra planlama şefliğince hazırlanan ve TOKİ'nin kentsel dönüşüm projesinde adı geçen Çay, Çilek ve Özgürlük mahallelerinin sosyal, kültürel dokusu ile ekonomik yapısını yansıtan ve mahalle sakinleriyle yapılan anketin sonuçlarını anlatan slayt sunuldu. Sunumda ayrıca proje ekibince hazırlanan, kentsel iyileştirme ve sağlıklaştırmaya dayalı projenin detayları da aktarıldı. - MERSİN