Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

8 kişinin öldüğü aile katliamıyla ilgili çarpıcı detay: 30 dakikada bir cinayet işlemiş

Türkiye'yi sarsan aile katliamında kan donduran 30 dakika detayı

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Kente İsmini Veren Bitki, Doğayı Süslüyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'a adını veren, afyon bitkisi, çiçeklenme döneminde görenleri adeta büyülüyor.

İsmini kente, mor-beyaz renklerini de Afyonkarahisar'ın kentin spor kulüplerine veren haşhaş, şehrin pek çok yerini süslüyor. Vatandaşların fotoğraf çektirdiği "afyon" tarlaları, beyaz ve mor renkli çiçekleriyle yoğun ilgi görüyor.

Asırlardır üretimi yapılan, sofraları süslemesinin yanı sıra tıpta ilaç yapımında kullanılan bitkinin özsuyu için kullanılan "opium" kelimesinin, zamanla yazılış ve söylenişte değişikliğe uğrayarak, "afium", "afiom" ve "afion"dan sonra "afyon" adını aldığı belirtiliyor.

Ekimi ve alımı kontrollü ve izinle yapılan bitkinin, Türkiye'deki üretiminin çok büyük bir bölümü Afyonkarahisar'da yapılıyor. Kent ekonomisine de ciddi katkısı olan haşhaş, tarihten bu yana vatandaşların da sofralarını süslüyor.

Çobanlar ilçesinde yaygın olarak yetiştirilen bitki, ilçe halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. 

-"Her sene yüzde 100 verim almak zor"

Çobanlar Belediye Başkanı Salih Alaka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mayıs ayında başlayarak haziran ayının ortalarına kadar çiçeklenip tomurcuklanan afyonun aslında çok narin bir bitki olduğunu kaydetti.

Afyonun hava şartlarından çok kolay etkilendiğini vurgulayan Alaka, "Kışın don ve soğuktan, yazın da kuraklıktan ciddi oranda zarar görüyor. Tarlaya ekilen üründen her sene yüzde 100 verim almak zor. Bu mevsimde de gerçekten çiçekleriyle ilçemizi süslüyor. Ekonomik anlamda da hem istihdama hem de tarımsal gelir anlamında çok ciddi katkıları oluyor" dedi.

Kapsülleri ilaç sanayisinde kullanılıyor 

Çobanlar İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Karadaban ise haşhaşın, ilçede yaklaşık 8 bin dekarlık alana ekildiğini ancak yaşanan kuraklık ve don  olayından dolayı bu rakamın 5 bin 500 dekarlık alana düştüğünü bildirdi.

Karadaban, şöyle konuştu:

"Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) kaydını yaptıran çiftçiler, afyon ekebiliyor. Bunun sonucunda da hasadında, kapsüllerini ilaç sanayisinde değerlendirilmek üzere TMO alıyor. Haşhaşı da yemekler başta olmak üzere çeşitli şekilde kullanılıyor. Şu anda afyonlar çiçeklenmiş durumdadır. Normal bir halde büyümeye devam etmektedir. Hasatlarda eylül, ekim ayında yapılacaktır. Bu şekilde üretim tamamlanacak."

Çobanlar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sarıkaya, "afyon" bitkisi ekiminde aile başına 15 dekar alanda izin verildiğini dile getirdi.

Sarıkaya, isteyen kişilerin birden fazla kişi üzerinden bu alanı artırma imkanı elde ettiklerini dile getirdi. 

Kaynak: AA / Yerel
title