Haberler

Kent Konseyleri Ödemiş'te Toplandı

Kent Konseyleri Ödemiş'te Toplandı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her ay farklı bir ilçede toplanan İzmir Kent Konseyleri Birliği genel kurulu, 28.olağan toplantısını 3.defa Ödemiş'te gerçekleştirdi.

Her ay farklı bir ilçede toplanan İzmir Kent Konseyleri Birliği genel kurulu, 28. olağan toplantısını 3. defa Ödemiş'te gerçekleştirdi. İzmir Kent Konseyleri Birliği'nin en yaşlı üyesi, Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Ali Çelik, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu ve Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mesut Keskin'in yürüttüğü toplantıda; Ödemiş Kent Konseyi'nin çalışmaları, Ödemiş'te kentsel alanların tarihi ve geleneksel dokusuna uygun olarak tasarlanarak yenilenip düzenlenmesi, Ödemiş'te tarımsal üretim ve sorunları, EXPO 2020 sürecinin değerlendirilmesi konuları ele alındı.

"EXPO 2020 sürecinde sivil toplum örgütleri ve halkın görüş ve desteği sağlanmalıdır" görüşünün ortaya çıktığı toplantıda, birlik olarak 2000 civarında vatandaşa anket uygulandığı ve bu anketten halkın bu konuda bilgi sahibi olmadığının görüldüğü ifade edildi.

Kent Konseylerinin, örgütlendiği yerdeki bütün sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşan yasal bir platform olduğu ifade edilen toplantıda, Kent Konseyleri Birliği'nin ilçe kent konseyi temsilcilerinin oluşturduğu il düzeyinde bir platform olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamalarda birlik olarak EXPO 2020 düzenleme komitesinde bir temsilci bulundurulması için girişimlerde bulunulduğu fakat bu konuda yapılan girişimlerin cevapsız kaldığı ifade edildi.

ÖDEMİŞ'TEKİ PROJELER

Ödemiş'te kentsel alanların tasarımı hakkında bir sunum yapan Ödemiş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Nermin Pervan Kelesli, en eski yerleşim yeri olan Emmioğlu ve Umurbey mahallelerinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalara hakkında bilgiler verdi.

'Saracoğlu Toplu Konutları' projesi hakkında konukları bilgilendiren Kelesli, Ödemiş Kent Meydanı Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları anlattı.

Söz konusu alan içinde kalan belediye hizmet binasının yıkılarak, otogar alanı içine yeni hizmet binasının yapılması projesinin tamamlandığını belirten Kelesli, "Yeni yapılan otogar tesisleri bitirilmek üzeredir. Saraçoğlu konutları alanı içinde kalan eski sebze hali kaldırılacağından, yeni modern sebze hali inşaatımız birkaç ay içinde tamamlanacaktır. Yerine Belediye Hizmet binası yapılması tasarlanan Otogar içinde kalan şehir salonu da yıkılacağından, çok amaçlı modern bir kongre merkezi yapılarak hizmete sunulmuştur" dedi.

Ödemiş Kent Konseyi'nden gelen görüş ve önerilerin en iyi şekilde değerlendirildiğini ifade eden Kelesli, "Uygulanan proje ve çalışmalarda uyum ve paralellik sağlanmaktadır. Kent Konseyi biz yöneticilerin göremediği konularda ve halkımızın önceliklerinin iletilmesinde önemli katkılar koymaktadır. Katkılarından dolayı Ödemiş Kent Konseyine teşekkür ederiz" dedi.

DÜNYADAKİ EN VERİMLİ OVALARDAN

Ödemiş ovasındaki tarımsal üretim ve sorunları konusunda bir sunum yapan Ödemiş Kent Konseyi Genel Sekreteri İrfan Gündüz de, "Küçük Menderes ovası verimlilik açısından dünyada Po

ve Kaliforniya ovalarından sonra gelen bir ovadır. Ödemiş coğrafi konumu ile ovanın merkezinde ve havzanın en büyük ilçesidir. Bin 85 kilometre yüzölçümü olan ilçemiz, Ödemiş İlçe Tarım Müdürlüğü ve İzmir Kalkınma Ajansı'nın hazırladığı istatistiklere bakıldığında, 2012 yılında tarımsal üretimden gayri safi 927 milyon 471 bin 750 TL, yaklaşık 1 milyar TlL ulusal ekonomiye katkı sağlamıştır" şeklinde konuştu.

Beydağ Barajı sulamasının gecikmesi, enerji, tarımsal ilaçlar, gübre, tarımsal ulaşım, işçilik, maliyetlerinin yüksekliğini ifade eden Gündüz, "Tarımsal sanayinin gelişmemesi ve yeterli devlet desteklemesinin sağlanamaması nedeniyle genel olarak tarımsal ürünlerden elde edilen kar çok düşük kalmaktadır. Çiftçiler, kredi, elektrik, mazot, gübre, tohum, ilaç, işçilik gibi alanlardaki ödemeleri yapmakta zorlanmakta, her yıl daha da borçlanmaktadır" dedi.

Genel Sekreter Gündüz, şöyle devam etti: " Türkiye'de hayvan başına yıllık ortalama süt verimi 1,7 ton iken, Ödemişte hayvan başına ortalama süt verimi 6-7 tona ulaşmıştır. İnek sayısı 100-110 bine ulaşan Ödemiş'te süt üretimi 600-700 tona civarındadır. 28 adet mandıra faaliyet göstermekte, ortalama olarak Ödemiş'te üretilen sütün yüzde 30 bu mandıralarda işlenmektedir. Geri kalan süt toplanarak büyük İşletmelerin bulunduğu illere taşınmaktadır. Mevcut mandıralarda üretilen Ödemiş peyniri marka potansiyeli taşıyan bir üründür. Bölgede üretilen sütün tamamının yerinde işletilmesi için bir an Önce süt entegre tesislerin kurulmasına çaba gösterilmesi gerektirmektedir. Sütün Ödemişte işlenmesi, istihdam olanaklarını, hayvancılığın daha da gelişmesini ve hayvancılığa bağlı yan çalışma alanlarının canlanmasını sağlayacaktır."

Ödemiş'in 48 bin baş sığır, 52 bin 500 baş koyun ve 8 bin baş keçi varlığı ile İzmir ilçeleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gündüz, ilçedeki et üretimi ile ilgili şunları söyledi: "Türkiye sığır karkas ağırlığı ortalaması 185 kg civarında olmasına karşın Ödemiş mezbahasında kesilen sığırların karkas ağırlığının (215 kg) Türkiye ortalamasından yüksek olduğu görülmektedir. Ülkemizdeki önemli hayvan pazarlarından biri Ödemiş hpazarıdır. Et entegre tesislerinin bulunmaması nedeniyle bu pazardan et entegre tesisi Bulunan merkezlere yoğun satışlar yapılmaktadır. Ödemiş Belediyesi tarafından bu önemli ekonomik kaybın önlenmesi için, günde 250 büyükbaş, 500 küçükbaş kesim, 500 büyükbaş ve bin adet küçükbaş soğuk saklama kapasitesinde olan et entegre tesisinin ihalesini yapmıştır. Yakın bir gelecekte bu sorun giderilmiş olacaktır. Bu sevindiricidir."

"BARAJ SUYU ACİL İHTİYAÇ"

Coğrafi konumu ve verimli toprak avantajları gereği Ödemiş'in tarıma dayalı ekonomi ile güçlenmek ve kalkınmak zorunda olduğunu ifade eden Gündüz, "İlçede kalkınmanın gerçekleşebilmesi için, üretici birlikleri ve kooperatifleşmenin kurulup yaygınlaşması, bölgede hiç olmayan soğuk hava depolarının yapılması, bölgede üretilen tarımsal ürünlerin bölgede işlenmesini sağlayacak önlemlerin alınması, Küçükmenderes sulamasının en kısa sürede devreye sokulması, ilçenin her yöne bağlantı yollarının açılması, yüksek maliyete karşı her alanda desteklemelerin artırılması, tarımsal mazot uygulaması ve çiftçinin tarımsal kredi borçlarının yapılandırılması gibi köklü önlemlere ihtiyaç bulunmaktadır" diyerek sözlerini bitirdi.

Toplantı sonrasında katılımcı üyeler tarafından Ödemiş Belediyesinin en son gerçekleştirdiği Yeni Otogar, Sebze Hali, Saraçoğlu Konutları, Kongre Merkezi, Çamlık Parkı Sosyal Tesisleri yerinde görülerek incelemelerde bulunuldu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close