Kendisini Engellilere Adadı, Onların Gözü, Kulağı Oldu
Tuba Karahan - Malatya'da, görmeyenlere göz olabilmek için Braille alfabesini, duymayanlara ses olabilmek için işaret dilini öğrenen din görevlisi Şinasi Birişik, engellilere gönül gözü ve duygu dili olacak Kur'an-ı Kerim'i öğretmek için 6 yıldır...
Tuba Karahan - Malatya'da, görmeyenlere göz olabilmek için Braille alfabesini, duymayanlara ses olabilmek için işaret dilini öğrenen din görevlisi Şinasi Birişik, engellilere gönül gözü ve duygu dili olacak Kur'an-ı Kerim'i öğretmek için 6 yıldır büyük bir özveriyle çaba sarfediyor.
Görme, işitme ve hafif zihinsel engelli öğrencilere, İslam dini ve dualarla Kur'an-ı Kerim'i öğretmeye çalışan Birişik, engellilere hizmeti Hakk'a hizmet olarak görüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çalışmalarıyla engellilik alanına ilgi duymaya başlayan Birişik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 yıldır yürüttüğü görevinin son 6 yılını engellilik alanında çalışma yaparak geçirdiğini belirtti.
İlk etapta engellilerle iletişime geçebilmek için Halk Eğitim Merkezi kurslarından işaret dilini, görme engelli bir öğretmenden de Braille alfabesini öğrendiğini anlatan Birişik, engellilerin din eğitimi alması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu görmesi üzerine bu alana kafa yormaya başladığını dile getirdi.
Önce kursa gelen engellilerin tüm ilgi alanlarını öğrenmeye çalıştığını kaydeden Birişik, onların sevdiği ve sevmediği şeyleri, bütün özelliklerini, özel günlerini not ederek, kendi davranışlarını da buna göre şekillendirdiğini anlattı.
Birişik, zamanının büyük bir bölümünü engelli öğrencileriyle geçirmeye çalıştığını belirterek, böylece öğrencilerinin dünyasına daha kolay girebildiğini ve onlarla daha sıkı bağlar kurabildiğini kaydetti.
Engellilere bakış açısını "Ben onları engelli görmüyorum. Ben kendilerine bu konuda hizmet vermeyenleri, onları görmeyenleri engelli olarak görüyorum" şeklinde anlatan Birişik, engellilere dini öğretirken sabır gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
-"Dini öğrenmek dünyalarını aydınlatıyor"-
Engelli öğrencilerin de kendi ilgisine olumlu yanıt verdiğini ifade eden Birişik, öğrencilerinin Kur'an-ı Kerim'i, İslam dinini öğrenmeye hevesli olduklarını söyledi.
Birişik, dini eğitimin engellilerin dünyalarını aydınlatarak öz güvenlerini artırdığını anlatarak, öğrencilerinin kursa gelirken daha da mutlu olduklarını vurguladı.
Sağlıklı insanlara göre daha uzun süre alsa da engellilere dini öğretmenin vazifeleri olduğunu vurgulayan Birişik, engellilerin de dinini öğrenme hakkı bulunduğunu belirterek, "Biz öğrendiğimizi öğretmezsek, onlara aramızda yer vermezsek mutlaka hesabı sorulacaktır. Onlara hizmeti, Hakk'a hizmet gibi görüyorum. Nasıl bir cenaze yerde olduğu sürece oradaki halk sorumluysa, onlar da bilgisiz kaldığı sürece bundan biz sorumluyuz. Bizi biz yapacak, kendimize getirecek olan, bizim onlara verdiğimiz hizmettir. Biz onları görmezsek, hizmet etmezsek biz olamayız" şeklinde konuştu.
-Engelli bir öğrencinin duası-
Engellilerle çalışmaya başladığı ilk dönemlerde bir öğrencinin, kendisine çok dua ettiğini söylediğini aktaran Birişik, "Bana nasıl dua ediyorsun' diye sordum. O da 'Allah'ım bana öteki dünyada iki çift göz ver ki birini hocama hediye edebileyim' diye dua ettiğini söyledi. Bu beni inanılmaz duygulandırdı ve bu alana daha da eğilmemi, onlara daha da sıkı sarılmamı sağladı" ifadesini kullandı.
Birişik, pek çok camide engelliler için düzenlemeler bulunmadığına işaret ederek, engellilerin rampa, kılavuz, yol gibi talepleri olduğunu bildirdi. Birişik, din görevlilerinin engellilikle ilgili kurslara katılarak, camilerinde engelliler için ne gibi eksiklikleri bulunduğu görmesi gerektiğini belirtti.
-Görme engelli Kamil Çelik hafız olmak için uğraşıyor-
Hem görme hem işitme hem de hafif zihinsel engelli öğrencilerin yer aldığı kursta, kimi öğrenciler henüz duaları öğrenirken, bazıları işaret diliyle Kur'an alfabesini bazıları da Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim'i öğreniyor.
Yaklaşık 4 yıldır Kur'an öğrenmek için kursa katılan görme engelli Kamil Çelik, Kur'an-ı Kerim'i öğrenmeyi çok istediğini belirterek, hafız olmak için çalıştığını anlattı.
Uzun süredir Kur'an öğrenmek istediğini ancak bu kursla yeni tanıştığını belirten Sahre Yetiş de Kur'an öğrenmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.
Engelli öğrencilerden Sevda Fırat ise kursa heyecanla katıldığını ifade etti.
Yayıncı: Murat Paksoy - MALATYA