Kendir Üretmek İçin Kilometrelerce Yürüyorlar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bir asrı aşkın süredir mağaralarındaki el yapımı tezgahlarda üretim yapan kendirciler, günde yaklaşık 35 ile 50 kilometre yürüyor.

KAAN BOZDOĞAN - Teknolojiye rağmen bir asrı aşkın süredir mağaralarındaki el yapımı tezgahlarda üretim yapan kendirciler, günde yaklaşık 35 ile 50 kilometre yürüyor.

Gaziantep'teki loş ve nemli mağaralarında asırlık kültürü zor şartlar altında yaşatan kendirciler, fabrika atığı malzemelerden pota filesi, balıkçı ağı, çamaşır ve köşker ipliği üretiyor. Aralarında çocukların da bulunduğu çalışanlar, günde 80 kilograma yakın kendir üretirken, iki tezgah arasında gün boyu 35 ile 50 kilometre arasında mesafe katediyorlar.

Nemli ortam nedeniyle kendirin daha kaliteli olduğu mağaralarda mesai yapan kendirciler, aynı zamanda yok olmaya yüz tutan bir kültürü de ayakta tutuyor. Ali Baba Mahallesi'nde evlerin altındaki mağaralarda el yapımı tezgahlarda defolu ürünlerden çeşitli ebatlarda kendir üreten işçiler, fotoğraf meraklılarının da uğrak yerleri arasında bulunuyor.

Kendirci Yaşar Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın değişik ülkelerinden önemli fotoğraf sanatçılarının mağaradaki üretimi objektiflerine yansıttığını, bunların da önemli bir kısmının ödül aldığını söyledi.

Mesleğin son temsilcileri

Çalışanların günde 35 kilometre yürüdüğünü vurgulayan Polat, iplik büktüğü için yetişkinlerin yürüme mesafesinin 50 kilometreye ulaştığına dikkati çekti. Polat, yürüyerek ve koşarak çalıştıkları için aynı zamanda spor yaptıklarını da kaydetti.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren birçok önemli iş adamının kendircilik geçmişinin olduğuna işaret eden Polat, şöyle konuştu:

"Burası bir imalathane. Tekstil alanındaki önemli iş adamlarının birçoğu buradan geçmiş, bu mesleği yaptı. Burada kazanç sağladıktan sonra fabrika açmışlar. Bir asrı aşkın süredir yapılan ve bir kültür olan bu mesleği gelişen teknolojiye rağmen devam ettirmek için çalışıyoruz. Kendimizi de bu mesleğin son temsilcileri olarak görüyoruz."

Mesleğin devam etmesini istediklerini, bu sebeple yeni nesle de öğrettiklerini dile getiren Polat, "Bu işi yapan bine yakın kişi vardı. Şimdi bu sayı 30-35'e düştü. Kendi çocuklarımızı, akrabalarımızı yetiştiriyoruz. Çocuklarımız hem okuyor, hem de boş zamanlarında burada çalışıyorlar" dedi.

Mağaradaki 10 tezgahtan günde yaklaşık bir ton iplik imal ettiklerini ifade eden Polat, mağarada çalışmanın sağlığı koruduğunu ve performansı etkilediğini sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Yerel
title
Close