Kendini Özgür Hisseden Çocuklar Daha Rahat Öğrenecek
Hicret Özkan - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Nilüfer Özabacı, okullarda "kıyafet serbestliği" uygulamasının, eğitimi olumlu etkileyeceğini belirterek,...
Hicret Özkan - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Özabacı, okullarda "kıyafet serbestliği" uygulamasının, eğitimi olumlu etkileyeceğini belirterek, "Çocuklar kendilerini daha huzurlu ve özgür hissedecekleri için daha rahat öğrenecekler" dedi.
Prof. Dr. Özabacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarda kıyafet serbestliğinin öğrenciler için bir özgürleşme olduğunu ifade edere, bu serbestlikle öğrencilerin okullarda kendilerini daha rahat hissedebileceğini kaydetti.
Çocukların kendilerini rahat hissettikleri ortamların öğrenmeye katkısı olduğunu anlatan Prof. Dr. Özabacı, şöyle konuştu:
"Yeni yönetmelikle çocuklar, doğal ortamında nasıl yaşıyorsa, okulda da öyle yaşıyor olacak. Bu da öğrenmede olumlu etki sağlayacak. Çocuklar kendilerini daha huzurlu ve özgür hissedecekleri için daha rahat öğrenecek. Birbirine benzer kıyafetler giymenin öğrencileri olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Öğrencinin okula 'kendi gibi gelmesi' ve 'kendi gibi olması' çok daha doğru olur. Öğretmen ve idarecilerin de bu konuda biraz daha esnek davranmaları önemli. Belirli temizlik kuralarına dikkat ederek herkesin özgür şekilde giyinmiş olması bizi de şekilcilikten kurtarmış olacaktır."
-"Çocuklar birbirlerini biliyor"-
Prof. Dr. Özabacı, tek tip kıyafetle "eğitimcilerin istediği gibi davran, istediği gibi ol, istediği gibi giyin" mesajının vurgulandığını bildirdi.
Okullarda kıyafet serbestliğiyle yasaklama kültüründen kurtulunacağına dikkati çeken Prof. Dr. Özabacı, şöyle devam etti:
"Öğretmen ya da okul idarecileri, öğrencinin ne giydiğini düşünmek yerine öğrencinin, iyi olup olmadığı, sorumluluklarını yerine getirip getirmediği veya mutlu olup olmadığı gibi bilinçsel ya da duygusal düzeyde ilişki kurmaya başlayacak. Bu süreçten çocukların çok etkileneceği düşünülüp tartışılıyor. Ancak çocukların üzülen taraf olacağını düşünmüyorum. Onlar için bu bir sorun değil. Çünkü çocuklar birbirlerini biliyorlar. Çocuklar, kullandıkları kalemden ayakkabıya, çantadan cep telefonuna kadar görüyor. Bunların markaları, modelleri maddi durumlarından haberdar olmalarını sağlıyor. Çocukların böyle bir takıntısı ve bakış açısı yok. Çevredeki büyüklerin geri bildirimleri neticesinde takıntılara sahip olabiliyorlar."
Okuldaki rehberliklerin, aileler ile okuldaki öğretmenlere kıyafet serbestliği konusunda bilgilendirme seminerleri düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Özabacı, "Aileleri, ekonomik açıdan endişelendirecek bir durum yok. Okul kıyafetlerine harcanan paralarla çocuklarına çarşıdan ya da pazardan bir tişört, bir pantolon alabilirler. Bu da üniformaya harcanan paradan daha ekonomik olacaktır" diye konuştu.
Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR