Haberler

Kendimi Keşfediyor, Mesleğimi Seçiyorum" Projesi Sona Erdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun Valiliği koordinasyonunda, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında finanse edilen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nce (OMÜ) yürütülen, “Kendimi Keşfediyorum, Mesleğimi Seçiyorum” başlıklı projenin kapanış paneli OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Samsun Valiliği koordinasyonunda, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelliler Destek Programı (EDES) kapsamında finanse edilen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nce (OMÜ) yürütülen, "Kendimi Keşfediyorum, Mesleğimi Seçiyorum" başlıklı projenin kapanış paneli OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

OMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta, Samsun Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Öğretmeni Hasan Tahsin ve Özel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Murat Vural'ın konuşmacı olarak davet edildiği kapanış paneline, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, engelliler ve engelli olmayanlar için temel konulardan bir tanesinin insanın kendini keşfetmesi olduğunu vurgulayarak, "Her ne kadar ilkokulda, lisede ve üniversitede eğitim veriyor olsak da kişi kendindeki yetenekleri keşfedemiyorsa, eğitim meslek edinmede tek başına yeterli olmuyor. Başarılı olan insanların genellikle kendilerini keşfeden insanlar olduğunu görüyoruz" dedi.

"ENGELLİLİK BİR KABAHAT DEĞİLDİR"

Proje kapsamında engelli lise öğrencilerine yönelik farkındalık eğitimi verildiğini belirten Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Murat Gökalp ise, "Engellilik bir kabahat değildir. Proje kapsamında verilen eğitimlerle engelli öğrencilerin farkındalık duyguları artırılarak, meslek seçmede karar verebilmeleri ve etkili iletişim kurabilmeleri sağlanmıştır. İlkadım, Canik, Tekkeköy ve Atakum İlçelerinde olmak üzere toplam 34 lise ve orta öğretimde öğrenim gören 600 engelli öğrenciye ve ailelerine eğitim ve konferans verilmiştir" diye konuştu.

"SAMSUN, ÖZEL EĞİTİM KONUSUNDA HER SEÇENEĞE SAHİP BİR ŞEHİRDİR"

Son 10 yıl içinde özel eğitimde çok mesafe kat edildiğine ve özel eğitim alanında Samsun'un önemine dikkat çeken İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta, "Samsun'da özel eğitim adına her seçeneğiniz var. 21 tane özel eğitim okulu var. Yaklaşık 5 bin kaynaştırma öğrencimiz var. Şekle baktığımızda son derece zengin eğitim seçeneklerimiz var. Özel eğitimde 3 temel kural vardır. Birincisi; engelli bireye göre planlanmış eğitim programı olmalıdır. İkincisi; eğitim ortamını engelli bireye uygun hale getirmektir. Son olarak da özel eğitim alanında uzman ve yetişmiş elemanlar görevlendirilmelidir. Samsun için özel eğitim alanında her şey var. Belki bilinç ve donanımla ilgili eksikler olabilir. Bu eksiklikler de bu tür projelerle tamamlanacaktır" şeklinde konuştu.

"OMÜ, ÖZEL EĞİTİM KONUSUNDA DİĞER ÜNİVERSİTELERDEN ÇOK ÖNDE"

Özel eğitim görmesi gereken insanlara bakış açısının hala yeteri kadar değişmiş olmadığına vurgu yapan OÇEM Müdürü PDR Öğretmeni Hasan Tahsin, "Temel sorun okullardaki yöneticilerin engelli bireyleri kabul düzeyinin düşük olmasıdır. Engelli çocukların da yaşıtlarıyla aynı okullarda okuyabileceğini yöneticilere anlatabilmemiz gereklidir. Özel eğitim konusunda Türkiye'nin temel problemi engellilere bakılan penceredir. Ancak bu konuda OMÜ diğer üniversitelerden çok öndedir. OMÜ'de engelli standartlarına uyulduğunu görmek beni gerçekten mutlu ediyor" ifadelerini kullandı.

"NASIL DAVRANACAĞIMIZI ÇOK İYİ BİLMELİYİZ"

Engelli bireyler için ailenin önemli olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yaşar Barut, "Engelli bireylerin ve ailelerin durumunu ne kadar algılayabildiğimiz de çok önemli. Diğer insanlar bunu yapmadıklarını söyleseler de engelli bireyi ve aileyi algılayış biçimimizde problem olabiliyor. Engelli bireyin ailesinin duygusallıkları diğerlerine göre çok daha hassas olabiliyor. Engelli bireylere ve ailelerine nasıl davranacağımızı bilmek bizim başlıca görevlerimizdendir" görüşlerine yer verdi.

"AKRANLARIYLA EŞİT ŞARTLARDA EĞİTİM GÖRMELİ"

Özel Eğitim Bölümü Öğr. Gör. Murat Vural ise şunları kaydetti: "Kaynaştırma uygulamasında, özel eğitim gereksinimi duyan bireylerin akranlarıyla eşit şartlarda eğitim görmesi tanımını görüyoruz. Uygulamanın en önemli eksikliği de kaynaştırma konusunda görülüyor. Kaynaştırma konusunda gelişim gösteriyoruz ve ben daha da ileriye gideceğine inanıyorum. Engelli çocukların toplumda ben de varım diyebilmesi için birlikte eğitim ortamlarını desteklememiz gerekiyor. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Kapanış paneli, proje ortaklarına ve panel konuşmacılarına çiçek takdimiyle sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close