Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Genç kız, toplu taşımada yaşadığı tacizleri gözyaşları içinde anlattı

Toplu taşımada yaşadığı tacizleri gözyaşları içinde anlattı

Kenan Çakar'dan Kocaoğlu'na Uyarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılışını yaptığı 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisleri'nin zeminiyle ilgili sıkıntılar ve eksiklikler olduğuna dair ortaya attığı iddialarını destekleyecek belgeleri kamuoyu ile paylaştı.

AK Parti Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açılışını yaptığı 'Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisleri'nin zeminiyle ilgili sıkıntılar ve eksiklikler olduğuna dair ortaya attığı iddialarını destekleyecek belgeleri kamuoyu ile paylaştı.

Çakar, Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisleri'nin temellerinin, bölgedeki aşırı tuzlu zemin suyuna maruz kaldığı için, daha inşaat aşamasında çürüme riski ile karşı karşıya kaldığını ve çürümenin devam ettiğini öne sürmüştü. Temelleri çürümekte olan bu tesisin olası bir depremde hasar göreceğini belirten Çakar, İZSU yetkililerinin tesis yapımından önce aralarında yaptıkları yazışmaları paylaştı. Çakar zeminde sıkıntı olmadığını kanıtlayacak bir açıklama beklediğini aktarması üzerine İZSU yetkilileri Çakar'a, zeminin sülfata dayanıklı çimento ile yapıldığını ve tesisin herhangi bir risk teşkil etmediği açıklamasıyla yanıt vermişti.

"NİYE ORADA OTURUYORLAR"

AK Parti İl Binası'nda basın toplantısı düzenleyen Yusuf Kenan Çakar, Çakar, İZSU yetkililerinin 'Biz burada tuzlu suya maruz kalan sülfata dayanıklı çimento kullandık. Tesisin zemininde bir risk yoktur' açıklaması ile esas olan cümleyi kullandığını ifade ederek, "Bu tür aşırı tuzlu zeminlerde kullanılan betonun SDÇ (Sulfata dayanıklı çimento) ile yapılmasının yeterli olmadığı, SDÇ kullanılan bu tür betonların priz süresi boyunca tuzlu suyla temas etmemesinin sağlanması gerektiği her inşaat mühendisi tarafından bilinirken, İZSU'nun mühendisleri ve bu ihaleyi yapan yetkilileri tarafından bilinmiyor olması kabul edilemez. Kaldı ki bu ihaleyi yapanlar, bunu bilmiyorlarsa niye orada oturuyorlar" diye konuştu.

İZSU YETKİLELERİ ARASINDAKİ YAZIŞMALAR

Sülfata dayalı çimentonun kullanılmasının temeli atılan betonların sağlıklı olduğu anlamına gelmediğini aktaran Çakar, "Öncelikle İZSU'nun bir türlü cevap vermediği sorularıma ben açıklık getireyim. İZSU yetkilileri de duymuş olsun. Türk Standartı 3 bin 440 'a ait, sularda zararlı etkinlik derecesi kısmında sodyum miligram litre değerinin 3 binden büyük olması durumunda, zararlı etkinlik derecesinin çok kuvvetli olacağı belirtildi. İZSU bölgedeki sodyum miligram değeri ne kadardır diye sorduğum soruya cevap vermemiştir. Cevabı ben veriyorum. Bölgede sodyum miligram değeri 26 bin civarındadır. Bu sonuçtan anlaşılacağı üzere bölgedeki zemin suyunda bulunan tuzluluk oranı, kabul edilebilir en yüksek değer olan 3 bin miligram litreden sekiz dokuz kat daha fazladır. Böylesine zararlı etkisi yüksek zeminlerde, özellikle fore kazık imalatında kullanılacak beton, sulfata dayanıklı çimento ile yapılırken, aynı zamanda betonun prizini alma süresinde de tuzlu sudan korunması gerekir. Bununla ilgili tedbirler alınmalıdır. Türk standartı 3 bin 440'da sularda zararlı kısmında sülfat değerinin 3 binden büyük olması durumunda agresif bir tehlike var demektir. İZSU bölgedeki sülfat değeri ne kadardır sorusuna cevap vermemiş. Bu değerde 26 binin üzerindendir. Bunun da belgesi İZSU'nun kendi idarecilerinin yazışmalarından çıkartılmıştır" ifadelerini kulllandı.

Belgenin hazırlandığı tarihte genel müdür seviyesindeki bir bürokratın doğruyu tespit ettiğini ve kabul edilebilir olan 3 bin milgramdan 8-9 kat fazla olduğunu açıkça ifade ettiğini söyleyen Çakar, İZSU yetkilileri tesisi yaparken bu tedbirleri almadığını dile getirdi.

Tesisin tehlikeye atıldığını anlatan Kenan Çakar, "İZSU İzmirli hemşehrilerimiz parası çamura gömmüştür. Millet size çamur kurutma tesisi yapın dedi, tesisi çürütün demedi. Siz yanlı anladınız herhalde" şeklinde konuştu.

KOCAOĞLU'NA UYARI

Paylaştığı belgelerin İZSU yetkililerin yazışmalarında da olduğunu temellerin çürüyeceğini bile bile tesisi inşa ettiklerini ifade eden Çakar şunları söyledi: "Bu belgelerde gösteriyor ki bu yöneticiler bu kente karşı ilgisiz, vurdumduymaz ve beceriksizdirler. İzmirliyi, İzmir'i değil kendilerini düşünmekte ve günü kurtarmayı marifet sanmaktadırlar. Buradan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sayın Kocaoğlu'na uyarıda bulunarak sesleniyorum. İhalesi karar aşamasında olan Çiğli Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı da aynı bölgede ve aynı yöntemlerle yapılmaya çalışılmaktadır. Bu tesiste risk altında kalacaktır. Bir İzmirli olarak bari bu tesisi riske atmayın diyerek görevimi yapıyorum. Ayrıca 4. Faz ile ilgili olarak İZSU genel müdürlüğünüzce daha önce ihaleye çıktınız mı?, projelerini yaptırdınız mı? . Çıktıysanız Yaklaşık bedeli kaç paraydı? Vazgeçme sebebiniz nedir? 2013 te çıktığınız ve karar aşamasına geldiğiniz 4. Faz ihalesinin yaklaşık bedeli kaç paradır? Açıklayınız. İzmir'in parasını çamura gömmeyin. İzmirliye haksızlık yapmayın."

Kenan Çakar, 4. Faz ihalesi ile ilgili sorularının yanıt bulmaması durumunda elindeki tüm belgeleri kamuoyu ile paylaşacağını sözlerine ekledi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title