Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Kemençe ve Saz Düetiyle "Engelleri" Aşıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'da biri saz diğeri ise kemençe çalarak düet yapan omurilik felçlisi iki engelli, ortaya çıkardıkları farklı müzik ve seslendirdikleri birbirinden güzel türkülerle hayata tutunuyor Omurilik felçlisi Kır: "Saz çalarken engelini unutuyorsun, seni alıp başka yerlere götürüyor, rahatlatıyor"

KAMİL YILMAZ - GÜLTEKİN YETGİN - Görele ilçesinde biri saz diğeri ise kemençe çalarak düet yapan omurilik felçlisi iki engelli, ortaya çıkardıkları farklı müzik ve seslendirdikleri birbirinden güzel türkülerle hayata tutunuyor.

Görele Omurilik Felçlileri Derneği'nde tanıştıktan sonra enstrüman çalma yeteneklerini "neden olmasın" diyerek birleştiren Ünal Arslan ve Metin Kır, bir araya geldiklerinde doyasıya güzel vakit geçiriyor. Yalnızca kendilerini eğlendirmek için çalmayan ikili, bazı özel gecelerde de konser veriyor.

Omurilik felçlisi Metin Kır (49), AA muhabirine, 20 yaşından bu yana saz çaldığını ve saz çalmayı kitaplardan yararlanarak kendi kendine öğrendiğini söyledi.

Müziği çok sevdiğini dile getiren Kır, "Bir gün içimden saz çalma isteği geldi ve büyüklerimin bana hediye ettiği bağlamayı 1993 yılından beri çalıyorum. Bağlama çalmak bana çok büyük mutluluk veriyor" dedi.

Kır, dernekte tanıştığı Ünal Arslan ile beraber çalmayı denemeleri sonucunda kulağa hoş gelen farklı bir müzik ortaya çıkardıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"İyi ki o gün 'neden olmasın' demişiz ve çalmaya başlamışız. Daha çok Türk halk müziği parçalarını çalıyoruz. Biz engelimizi her zaman aşmaya çalıştık, engelimizin bize engel olmaması için çabaladık ve başardık. Saz çalarken engelini unutuyorsun, seni alıp başka yerlere götürüyor, rahatlatıyor. Bir araya gelip çalıp söylemeye sağlığımız bize imkan verdiği sürece devam etmeyi düşünüyoruz. Destek olurlarsa bazı etkinliklerde bir iki parça çıkar söyleyebiliriz. Engelimizden dolayı sahnede uzun kalma imkanımız olmayabilir. Hem bizim için hem de izleyenler için değişik bir ortam olur. Toplumla kaynaşmış oluruz."

Tek engellerinin eğitim olduğunu belirten Kır, eğitim eksikliklerinin içlerinde bir ukde olarak kaldığını vurguladı.

Müzik rehabilite ediyor

Ünal Arslan (46) ise yürüyememesi nedeniyle okula gidemeyerek sürekli evde oturduğunu ve bunun kendisini enstrüman çalmaya yönelltiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Köylerde düğün de yaptım, kardeşim davul çalıyordu ben zurna çalıyordum. 30-40 düğüne gittim. Kemençe kullanmadım ama yalnız zurnayla. Bu derneğe kayıt olduğumda ise Metin Kır ile tanıştım. Tanıştığımızdan beri de birlikte çalıyoruz. Yaptığımız işle bir nevi rehabilite oluyoruz." - Giresun

Kaynak: AA / Yerel
title