Haberler

Kemal Kılıç'ın Annesi: Oğlumun Katili Kim?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

21 yıl önce öldürülen Özgür Gündem Gazetesi Şanlıurfa Muhabiri Kemal Kılıç'ın annesi Ayşe Kılıç, oğlunun katillerinin bulunmasını istiyor.

Kemal Kılıç'ın adliyedeki dosyası geçtiğimiz yıl 'Zaman aşımı' gerekçesi ile rafa kaldırılırken, Kardeşi Mahmut Kılıç, ağabeyinin katilinin insanlık suçu kapsamında ele alınıp dosyanın tekrar açılmasını talep etti. Annesi Ayşe Kılıç ise, "Devlet neden katili bulmuyor? Bu nasıl devlettir? Oğlumun katilini bilmek istiyorum, bu çok mu? Anneyim yüzyıl da geçse unutamam" diyerek sitem etti.

18 Şubat 1993 tarihinde doğduğu köy olan Urfa merkeze bağlı Külünçe Köyü'ne giderken öldürülen Kılıç'ın cenazesinin ellerinin bantlı olması ve ağzına bez parçalarının doldurulmuş olması görgü tanığının ifadesini doğruluyordu. Jandarmaya ifade veren kavşaktaki inşaatın bekçisi Ahmet Fidan, ortadan kayboldu ve bir daha kimse ulaşamadı. Etkin soruşturma yürütülmediği gerekçesi ile AİHM'de mahkum olan Türkiye, yürüttüğü soruşturma dosyası geçtiğimiz yıl 20 yıl olduğu gerekçesiyle 'zaman aşımı' diyerek rafa kaldırdı.

'AĞABEYİM TEHDİT EDİLİYORDU'
Kemal Kılıç'ın kardeşi Mahmut Kılıç, o dönem ağabeyinin tehdit edildiğini, koruma ve silah talebinin karşılanmadığını hatırlatarak, "Köyümüzün bağlı olduğu Uğurlu Jandarma Karakolu'nun komutanı bizi ifadeye götürüyordu. Olayın bir aşiret kavgası mı, yoksa aşk kavgası mı olduğunu sorguluyordu. Amaç kendilerini aklamaktı. Öldürülmeden hemen önce iki defa Urfa'da gözaltına alındı. Buranın karakolu çağırıp, 'Bu işi bırak' deniyordu. Tehdit ediliyordu. Ancak Kemal, korkmuyor ve işini yapıyordu" diye konuştu. Öldürülmeden bir gün önce ağabeyi ile beraber köye gittiklerini, o günde torso marka bir araca köy yolunda rastladıklarını söyleyen Kılıç, "Kemal beni yolun karşı tarafına geçirdi. O zaman anladım ki öldürüleceğini anlamıştı. Öldürüldükten sonra karakol o günü sordu bana. Anladımki karakolda bu işin içinde. Karakol çetenin çevre güvenliğini sağlamıştı. Soruşturma yürüteceğine bizi ifadeye çağırıyorlardı. Sanki fail bizmişiz gibi davranıyorlardı" dedi.

'VALİ AKBULUT İFADE VERMEDİ'
Sonraki dönemlerde karakol komutanının katili yakaladıklarını ve Hizbullah üyesi Hüseyin Güney'in üzerinde Kılıç'ı öldüren silahın bulunduğunu söylediğini kaydeden Mahmut Kılıç, "Biz 2000 yılında AİHM'e başvurduk. AİHM dönemin Urfa Valisi, AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut'u ifadeye çağırdı. Ancak Akbulut ifade vermeye gitmedi. AİHM, devleti 'yaşam hakkının ihlali' ve 'etkin soruşturma yürütülmediği' gerekçesiyle 39 bin sterlin para cezası ile cezalandırdı" şeklinde konuştu. Dosyanın geçtiğimiz yıl zaman aşımına uğradığını hatırlatan Kılıç, "Bu bir insanlık suçudur ve zaman aşımı olmamalı. Bu dosyanın açılması ve faillerin ortaya çıkmasını istiyoruz. O dönemde öldürülen insanların failleri ortaya çıkmalıdır. Devlet dosyayı hemen kapatmak istiyor. Kemal'in öldürüldüğü dönemin valisi şimdi Milletvekili, ancak benim abim ölü. Kemal sevilen, bugün yaşasa önemli pozisyonda olacak biri idi. Bu yüzden öldürüldü" diye konuştu.

'YÜZYIL DA GEÇSE UNUTAMAM'
21 yıldır oğlunun katilinin kim olduğunu bilmeden yaşadığını belirten Anne Ayşe Kılıç, oğlunun bir an bile unutmadığını söyledi. Diğer çocuklarının hepsinin oğullarına Kemal ismini verdiğini söyleyen Kılıç, "Ancak hiç biri Kemalim yerini tutmuyor. Arkadaşları, komşular, köylüler herkes çok severdi. Kimseye kötülüğü olmadı. Devlet neden katili bulmuyor? Bu nasıl devlettir? Oğlumun katilini bilmek istiyorum, bu çok mu? Anneyim yüzyıl da geçse unutamam" dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Yerel
title
Close