Kelkit Vadisi'nde Çilek Yetiştiriciliği Çalışmaları
Niksar ilçesinde yürütülen "Kelkit Vadisi'nde Alternatif Ürün Çilek Yetiştiriciliği" projesi kapsamında panel düzenlendi.
Niksar ilçesinde yürütülen "Kelkit Vadisi'nde Alternatif Ürün Çilek Yetiştiriciliği" projesi kapsamında panel düzenlendi.
Gürçeşme Belediyesi Düğün Salonu'nda gerçekleştirilen panelde konuşan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çetin Çekiç, Gürçeşme beldesinde ve Eryaba köyünde adaptasyon çalışması yaptıklarını söyledi.
Camarosa, Switcarli, Camino Real ve Albion çeşidi çilek fideleri üzerinde çalışma yürüttüklerini belirten Çekiç, Niksar Ovası ve daha yüksek rakımdaki Eryaba köyünde alternatif ürün olarak çilek denemesi yaptıklarını ifade etti.
Çekiç, "Niksar için alternatif ürün olup olmadığını henüz söyleyemiyoruz. Çalışmamız iki yıllık. İki yıl sonunda alternatif ürün olup olmadığı, alternatif ürünse hangi çeşidi önerebileceğimiz ortaya çıkacak" diye konuştu.
Türkiye'de dekar başına ortalama 2 bin kilo ürün alındığını anlatan Çekiç,
"Ama Bafra'da görüştüğüm üretici yaklaşık bin 500 kilo ürettiğini söylüyor. Bu rakam Silifke, Mersin civarında 2 bin 500 kilograma kadar çıkıyor" dedi.
Niksar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ercan Kaplan ise çiftçilerin çilek yetiştiriciliği konusunda istekli olduklarını belirtti.
Konuşmaların ardından Çekiç, çilek yetiştiriciliği üzerine doktora tezi çalışması yapan Niksar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Hatice Derya Aksu ile çiftçilere bilgi verdi.
Panelin ardından, Mehmet Buztaş'a ait çilek tarlasında, çeşit farkları arasındaki gelişme, verim ve diğer farklılıklar gözlemlendi. Katılımcılara burada çilek ikram edildi.
- TOKAT