Haberler

Kbü'de "Ortadoğu ve Afrika'nın Dünü, Bugünü ve Geleceği" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Kulübü ve Mavera İlim Fikir ve Sanat Kulübü işbirliğinde “Ortadoğu ve Afrika’nın Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu konferans düzenlendi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İlahiyat Fakültesi, İlahiyat Kulübü ve Mavera İlim Fikir ve Sanat Kulübü işbirliğinde "Ortadoğu ve Afrika'nın Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu konferans düzenlendi.

Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa, konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ile Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kavas katılırken Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ve İl Müftüsü Halil Bektaş da dinleyiciler arasında yer aldı.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer'in başkanlığında gerçekleşen konferansta Ortadoğu ve Afrika'nın jeopolitik konumu, tarihi geçmişleri ve Türkiye'nin bölgelerdeki önemi üzerine konuşmalar gerçekleştirildi.

İlk olarak Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriya Kurşun "Türkiye'nin Ortadoğu'daki Tarihi Derinliği" konusunda sunumunu yaparak, "Ortadoğu jeopolitik konumu ve enerji kaynaklarının etkin olarak var olması, deniz hava ve kara geçiş yolunun olduğu güzergahta bulunması sebebiyle önemlidir. Ortadoğu'da yaşanan kavgalar da bu konumun paylaşım kavgasıdır. Bu coğrafyanın önemi dünya durdukça aynı öneme sahip olacaktır. Beşeri potansiyeline bakıldığında çok parlak ve çok da parçalı devirler görmüştür. Coğrafyanın ve insanoğlunun tabiatına çok uygun olduğu parçalı devirler, dağılma, çatışma insanoğlunun geleneğidir ve bundan kurtulmak mümkün değildir. Çatışma olmadığı devirlerde bilinen veya bilinmeyen büyük hegomanik güçler kurulmuştur" dedi.

"OSMANLI DEVLETİ'NİN VARLIĞI ORADAKİ İNSANLARIN DİĞER DEVLETLERDEN KORUNMAK İSTEMELERİ NEDENİYLEYDİ"

Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kavas ise 'Türkiye'nin Afrika'daki Tarihi Derinliğine' değinerek "Tarih hepimiz için her zaman yediğimiz yemek içtiğimiz su aldığımız nefes kadar herkese lazımdır. İnsan için de en çok lazım olan şey kendi tarihidir. Anadolu coğrafyası dünyada özellikle Avrupalılar merkezli olmak üzere kuzeyde Ruslar doğumuzda İran; hepsinin bu coğrafya üzerinde miras kavgası vardır. Afrika denildiğinde Tunus anlaşılırdı. Avrupalılar ne zaman ki güney Afrika'yı dolaştıktan sonra Afrika'nın bir yekpare kıta olduğunu öğrenince yavaş yavaş Afrika ismini Tunus'tan genelleştirerek daha güneylere ve kıtanın tamamına isim olarak verdiler. Bugün büyük coğrafyayı kapsayan devasa bir kıta haline gelmiştir. Dışardan gelen güçler içerisinde Türkler de 9. yüzyılda Afrika kıtasında hakimiyet sürmüştür. 1100 yıldan fazla etkinlik sağlamıştır. Osmanlı Devleti'nin Afrika'daki varlığı, bu kıtayı Avrupa'nın dönüştürmeye başladığı masa üzerinde Berlin Konferansı ile 7 devlet arasında taksim edildi. Bu paylaşım Etiyopya'nın işgaliyle de tamamlanmıştır. Avrupalılar sıkıştıkları coğrafyadan çıkabilmek için mutlaka Afrika'yı Roma gibi istila etmek istiyordu. Karşılarında Osmanlı Devleti vardı. Osmanlı Devleti'nin varlığı oradaki insanların diğer devletlerden korunmak istemeleri nedeniyleydi. Osmanlı'nın Afrika'da varlığı sömürgecilik olsaydı oradan ayrıldıktan sonra sömürgecilik devam etmezdi" dedi. - KARABÜK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title