Haberler

Kaz Dağları'ndaki Maden Arama Çalışmaları

Kaz Dağları'ndaki Maden Arama Çalışmaları
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyünde, "Madenciliğin Çevre ve Sağlık Üzerine Etkileri" konulu panel düzenlendi.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler köyünde, "Madenciliğin Çevre ve Sağlık Üzerine Etkileri" konulu panel düzenlendi.

Maden arama çalışmaları kapsamında, 24 Ocak'ta Muratlar köyünde yapılacak ÇED bilgilendirme toplantısı öncesi harekete geçen çevreciler, Evciler köyündeki kahvehanelerde halkı bilgilendirmeye yönelik panel düzenledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, panelde yaptığı konuşmada, Kaz Dağları bölgesinde suların temiz kalması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de altın madenciliğinin 1989'da başladığını ve altını elde etmenin en ucuz yönteminin siyanür kullanılması olduğunu vurgulayan Karababa, "Maden şirketleri bu bölgede en az 10 yıl çalışacak. Buradan 338 ton altın çıkaracaklar. Peki devlete ne verecekler, yüzde 2 oranında altın. Milyonlarca ton toprak ve kayaç, siyanürlü sudan geçirilerek ayrıştırılacak. Buradan kalan milyonlarca ton posa ise plastik bir örtünün üzerine bırakılacak. Bu örtünün ömrü 20 yıl. Daha sonra bu geçirmezlik özelliğini kaybettiği için toprakta bulunan siyanür doğaya karışacak" diye konuştu.

-"Kirletilen bölgenin temizlenmesi için elde edilenin 25 katı para lazım"-

Karababa, ABD'de bir altın madeninin kirlettiği bölgeyi temizlemek için buradan elde edilen paranın 25 katı fazlasını harcadığını belirterek, halkın su kaynaklarına sahip çıkmasını istedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Kaynaş ise maden şirketlerinin Türk isimleri kullanarak Türk şirketi gibi görünse de ABD ve Kanada uyruklu olduklarını öne sürdü.

Düzenlenecek toplantının çok önemli olduğuna değinen Kaynaş, şöyle konuştu:

"Eğer bu toplantıda maden şirketlerine ocak açmak ve altın çıkartmak için yöre halkı onay verirse daha sonra şikayet etme hakkı yok. Evciler köyü Çanakkale'nin en zengin köyüdür. Çünkü bu yörenin gerçek altını Bayramiç, Beyazı

(şeftali Evciler elması ve kirazıdır. Eğer maden çıkarılmaya başlanırsa hem suyumuz tükenecek hem de kirlenecek. 10 yıl çalışma yapacak olan şirketler 2.5 milyon ton kayayı parçalayarak siyanürlü sudan geçirecek. Bu işlemler için 400 bin ton siyanür kullanacaklar. İçindeki altını alıp bize siyanürlü toprağı bırakıp, gidecekler. Madencilerin yaptığı, gençlere iş bulma vaadiyle kandırmak. Eğer insanların hayatıyla oynanıyorsa, paranın değeri yoktur. Somali altın madeni yataklarıyla dünyanın en zengin ülkesiydi. Şimdi ise ülkemizden ve diğer dünya ülkelerinden gelen yardımlarla yaşamaya çalışıyor. Somali on yıl önce madenciler tarafından kirletildi. Şimdi hiçbir şey yetişmiyor, toprakları ve suları kirletildi."

Panele, yöre halkı da katıldı.

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title