Kayseri Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Bayram Durbilmez Açıklaması
Kayseri Türk Ocağı Başkanı Doç.Dr.Bayram Durbilmez, 3 Mayıs Türkçüler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında, "Türk milletini sevmek Türkçülüktür" dedi.
Kayseri Türk Ocağı Başkanı Doç. Dr. Bayram Durbilmez, 3 Mayıs Türkçüler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında, "Türk milletini sevmek Türkçülüktür" dedi.
Durbilmez, "Kültürsüz millet, milletsiz milliyetçilik olmaz. Milli kimliği şekillendiren unsurların başında milli dil, milli kültür, milli tarih şuuru ve milli mensubiyet duygusu yer alır. Buna göre; Türkçeden, Türk kültüründen, Türk tarih şuurundan nasiplenmeyen ve Türklük duygusu taşımayan bir kimse 'Türk kimliği'ne sahip değildir" ifadesinde bulunarak açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Aralarında kültür birliği olmayan, aynı başarılara sevinmeyen ve aynı acılara ağlamayan topluluklar aynı soydan gelmiş olsalar bile millet olamazlar. Bu sebeple, Ziya Gökalp gibi Türkçü sosyologlar 'kültür milliyetçiliği7ni savunur. Türk milliyetçiliğinin adı da Türkçülüktür. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu büyük önder Atatürk'e göre de millet; geçmişte beraber yaşamış, gelecekte de beraber yaşama düşüncesi taşıyan aynı vatana, dile, kültüre ve duyguya sahip olan insanların oluşturdukları topluluktur. Biz, insanlık aleminin en şerefli topluluklarından biri olan Türk milletindeniz. Milletimiz, dünyanın büyük, özgün ve köklü bir kültür meydana getirmiş ve bu sebeple insanlık tarihinde büyük varlık göstermiş birkaç büyük milletinden biridir.
1944'te meydana gelen olayları bilmeden '3 Mayıs Türkçüler Günü'nün anlam ve önemi bilinemez. Şimdi de 1944'te meydana gelen olayların benzerlerinin yaşandığı tarihi bir dönemeçten geçiyoruz. O yıllarda yaşanan olaylar aslını, neslini, cinsini, cibilliyetini bilen şuurlu nesiller yetişmesine vesile oldu. Günümüzde yaşanan olaylar da Türk milletinin uyanmasına, özüne dönmesine ve ayranının kabarmasına sebep olmaktadır. Ne kadar karanlık günler yaşasak da umutlar yeşermeye devam etmektedir. İstiklal Marşımızda geçen "Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak…" dizesinde de vurgulandığı gibi, tek bir ocak bile tütmeye devam ettiği sürece Türk milleti de, Türk milliyetçiliği de var olacaktır. Milletini çok sevmek, milletini çağdaş bir toplum haline getirmek için her türlü fedakarlığı yapmak anlayışını temel alan Türk milliyetçiliği birleştirici ve bütünleştiricidir. Milli birlik ve beraberlik düşüncesini kendine esas alır. Türkçülük, kimsenin etnik kökenine bakmaksızın, kendini Türk hisseden herkesi kucaklayan bir anlayıştır. Türk Ocağı mensuplarının da dünya görüşü Türkçülüktür. Türk milliyetçiliğini etnik bir anlayışa indirgemeye çalışanlar kendi etnik kökenlerini öne çıkarma çabasındaki kafatasçılardır.
Türk milliyetçiliği bir dünya görüşü ve devlet haysiyetiyle, ta Bilge kağan'dan beri Atatürk'e kadar hiç kesintiye uğramadan sürüp gelmektedir. Atatürk'ün milliyetçilik ilkesinin esasında, "kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin, o milleti yüceltme istekleri" vardır. Atatürk'e göre kendini Türk olarak gören herkes Türk'tür. Yine Anayasa'da da "Türkiye devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ifadesi vardır. " - KAYSERİ