Kayseri Şeker; Pancardaki Şeker Oranını Artırma Seferberliği Kapsamında Merkezi İlaçlama Sistemini...
Kayseri Şeker çiftçi eğitim seminerlerinin üçüncüsü, Kayseri merkez bölge çiftçilerine yönelik olarak 400 çiftçinin katılımıyla Kayseri Şeker sosyal tesislerinde yapıldı.
Kayseri Şeker çiftçi eğitim seminerlerinin üçüncüsü, Kayseri merkez bölge çiftçilerine yönelik olarak 400 çiftçinin katılımıyla Kayseri Şeker sosyal tesislerinde yapıldı.
ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Doğan Işık ve Kayseri Merkez Bölge Müdürü Salih Yoka'nın şeker pancarında şeker oranını yükseltmek için uyulması gereken hususlarda yaptıkları bilgilendirmeler sonunda çiftçilerden gelen soruları da cevaplandırmak suretiyle üniversite, fabrika, yönetici, çiftçi diyaloğunun kuvvetlenmesine katkı sağlandı.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Kayseri merkez çiftçileri eğitim seminerinde yapmış olduğu konuşmada; Şeker oranının artırılması yönünde tarlada yapılacak faydalı uygulamaların genele yayılması için eğitim çalışmalarını yaygınlaştırmakta olunduğunu belirterek, eğitimlerin sayesinde çiftçinin hiçbir masraf yapmadan şeker oranını bir puan artırması 20 bin ton şekere, onun da dolayısıyla 55 milyon TL paraya tekabül ettiğini söyledi.
Başkan Akay; "2017 yılı sonrasına Kayseri şeker pancar ekicilerini hazırlamanın yolunun ilk önce dekar başına verimlilik ve şeker oranını artırmaktan geçtiğini belirterek Bu nedenle bu sene merkezi ilaçlama sistemi getiriyoruz" dedi.
Başkan Akay, "Sadece ilaçlama ile kalmayıp biz de üzerimize düşeni yapmak adına özel gübre ürettirmek suretiyle katkı sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda ziraat teşkilatımızdaki arkadaşlarımız da sizin tarlanızı ve tarlanızda ki ürünü sizden iyi bilecek şekilde hazırlıklarını yapmaktadırlar. Sizlerin de Arkadaşlarımızın tavsiyesi doğrultusunda hareket etmenizi istiyoruz. Bizim hep beraber bu işi başarmamız yolu birbirimize inanmaktan ve birlik olmaktan geçiyor.
Devletimizin de güçlü olabilmesi için herkesin işini iyi yapması lazım. Türkiye'nin en yüksek pancar fiyatını vermeyi cenabı Allah bize lütfetti. Fabrika tarihinde ilk kez 20 Ocak ta pancar bedeli ödendi böyle bir şey Türkiye de yok. Keşke herkes fiyatta bizimle yarışabilsin ki diğer çiftçilerde bizim çiftçimiz gibi kazansın. Artık Kayseri Şeker çiftçisi kıyaslama yaparken Avrupa çiftçisi ile yapacak duruma gelmiştir.
Değerli Çiftçilerimiz; Sizler bu fabrikanın gerçek sahiplerisiniz o yüzden bu konulara en çok ilgi göstermesi gereken sizlersiniz. Evdeki halıyı kilimi ahırdaki ineği tosunu satıp dedeleriniz buraya ortak oldu. Buranın bacası tüttüğü sürece size ve çocuklarınıza bir sıkıntı yoktur. Bizim 5 yıl boyunca göstermiş olduğumuz başarı pancara olan ilgiyi artırdı. Şimdi pancar ekenler daha fazla ekmek istiyor. Geçmişte bırakanlarda pancar ekmek istiyor. Sulama alanı açılan yerlerde pancar ekmek istiyor. Hatta dışarıda ki vatandaşta pancar ekmek istiyorlar. Bu olumlu gelişmeler Şeker Pancarı tarımına Bölgemizdeki ilginin bir göstergesidir" diye konuştu. - KAYSERİ