Kaymakamlıkta Deprem Eğitimi
Antalya'nın Manavgat ilçesinde İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve ilçe kaymakamlığı işbirliğiyle 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle deprem eğitimi düzenlendiAntalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli Şube Müdürü Adil Elkatmış, Jeoloji Mühendisi Derya Karatürk ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Kayhan'ın konuşmacı olarak katıldığı eğitim toplantısında, Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem bölgesinde olduğu, nüfusun yüzde 95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'inin ve barajların yüzde 93'ünün deprem bölgesinde bulunduğu kaydedildi.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve ilçe kaymakamlığı işbirliğiyle 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle deprem eğitimi düzenlendi
Antalya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde görevli Şube Müdürü Adil Elkatmış, Jeoloji Mühendisi Derya Karatürk ve Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Kayhan'ın konuşmacı olarak katıldığı eğitim toplantısında, Türkiye'nin yüzde 92'sinin deprem bölgesinde olduğu, nüfusun yüzde 95'inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98'inin ve barajların yüzde 93'ünün deprem bölgesinde bulunduğu kaydedildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Şube Müdürü Adil Elkatmış yaptığı konuşmada, "Antalya merkez ve ilçelerinde 20 okulda deprem bilinçlendirme eğitimi verdik.Ayrıca değişik kurum ve kuruluşlardan talep edenlere eğitimler verdik. Antalya merkezde Cumhuriyet Caddesi'nde afet bölgelerinde hasar tespitlerinde kullandığımız aletlerin tanıtıldığı bir sergi hazırladık" dedi.
Türkiye'nin bir deprem gerçeği olduğuna dikkat çeken Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Kayhan ise, eğitim çalışmaları ile depremle ilgili farkındalık oluşturmak amacını taşıdıklarını belirtti. Türkiye'nin Akdeniz-Himalaya deprem kuşağı olarak bilinen aktif bir deprem kuşağı üzerinde yer aldığını belirten Kayhan, "Dünya üzerindeki depremlerin yaklaşık yüzde 17'si bu kuşak üzerinde meydana gelmektedir. Ülkemizin üzerinde bulunduğu yer kabuğu fizikselliği, büyük ölçekteki levhaların arasında kalan küçük levha hareketlerine bağlı oluşan bir mekanizmadır.Bu hareketliliğe bağlı olarak oluşan en yıkıcı depremlerin oluşturduğu fay kırıkları Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı olarak ortaya çıkmıştır. Bunun yanında Ege ve Akdeniz bölgelerinde levha bildirmeleri sonucu oluşan depremlerde mevcuttur" dedi.
Antalya il merkezinin Isparta Açısı'nın iç kesiminde yer aldığını, tektonik yapının bileşenleri olan fayların deprem etkinliklerinden etkilenmediğini anlatan Kayhan şunları kaydetti:
"Antalya çevresinde olan deprem üreten fay kaynakları, Fethiye-Burdur Fay zonu, Helenik- Kıbrıs fayının Finike açıklarında uzanan bölümü, Kıbrıs yayının devamı kabul edilen Kırkkavak fayı ve Aksu fayı boyunca uzanan fay zonu, Kemer-Isparta ve Kemer- Korkuteli uzanımlı deprem aktivitelerinin birleşimlerinden oluşan Antalya zonudur. 2011 tarihinde güncellenen Türkiye Diri Fay Haritası'nda ilimiz sınırları içerisindeki deprem üretebilecek aktif faylar, Kaş ve Finike ilçeleri arasında gösterilmiştir. Bakanlar Kurulunun 18.04.1996 tarih ve 96/8109 kararı ile yürürlüğe giren deprem bölgeleri haritasına göre, Antalya il merkezi, Elmalı, Korkuteli, Serik ve Manavgat ilçeleri 2'nci derece, Kemer, Kumluca, Finike, Demre, Kaş ilçeleri 1'inci derece, İbradı, Akseki İlçeleri 3'üncü derece, Gündoğmuş Alanya ve Gazipaşa İlçeleri 4'üncü derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Antalya il sınırları içerisinde ve yakın çevresinde bugüne kadar değerleri ve sonuçları tespit edilebilen en yıkıcı depremler, 1926 Finike (6.8), 1969 Kaş ( 6.2), 1957 Fethiye (7.2), 1914 Burdur (7.0) olarak belirlenmiştir. Unutulmamalıdır ki insanları deprem değil bina öldürür. Deprem riskinden korunabilmenin yada en az etkilenmenin olmazsa olmaz koşulu; deprem tehlikesi yüksek aktif faydan uzakta ve sağlam zemin üzerinde, deprem yönetmeliğine uygun yapının yapılması ve deprem konusunda toplumsal bilinçlenmedir." - ANTALYA