Haberler

Kayıt Dışı İstihdam Sorunu Omü'de Konuşuldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) KOBİ ve Girişimcilik Topluluğunun, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile ortaklaşa düzenlediği kayıt dışı istihdam konulu farkındalık toplantısı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) KOBİ ve Girişimcilik Topluluğunun, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ile ortaklaşa düzenlediği kayıt dışı istihdam konulu farkındalık toplantısı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Ünal Kaya, SGK İlkadım Merkez Müdürü Murat Tokgöz, OKA Proje Koordinatörü Kübra Ceviz, OMÜ öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

"Kayıt dışı istihdamın Türkiye'ye zararı 20 milyar TL"

Toplantıda OKA'nın yürüttüğü "OKA Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Ediyor 2" başlıklı projenin sunumunu yapan Proje Koordinatörü Kübra Ceviz, "2000'li yıllarda yüzde 50 civarında olan kayıt dışı istihdam oranı şu an yüzde 32'lik bir orana düşmüş durumdadır. Fakat azaltılmış haliyle bile bu oran ciddi bir rakam. Hepimizin geleceği ve güvenceli bir yaşam için bu oranı daha da düşürmemiz gerekiyor" dedi.

Kayıt dışı istihdamın Türkiye'ye verdiği zararın 20 milyar TL olduğuna dikkat çeken Ceviz, bu konuda önlem alınmadığı takdirde bu paranın vatandaşın cebinden çıkmaya devam edeceğini söyledi.

Proje faaliyetleri hakkında da bilgi veren Kübra Ceviz, ilkokul ve üniversite öğrencilerini bilgilendirerek farkındalık oluşturma ve işletmelerin kapasitelerini arttırıcı çalışmalar yapma gibi amaçları olduğunu da sözlerine ekledi.

"Çocuklarımıza sosyal güvenliği ilkokulda öğretmeliyiz"

Sigortalı çalışmanın önemi ve faydaları hakkında konuşan SGK İl Müdürü Ünal Kaya da, "Siz öğrencilere en büyük tavsiyem, çalışma hayatına girdiğinizde kesinlikle sigortasız bir işe başlamayın. Çünkü bu durum ülkemize, ekonomimize ama en çok size zarar verecektir" ifadelerini kullandı.

SGK'nın ilkokuldan başlayarak öğrencilere sosyal güvenliğin önemini anlatmak için çalışmalar yaptığını kaydeden Kaya, "Biz çocuklarımıza ilkokul çağında bu konuyu öğretebilirsek ileride sosyal güvenlik sorununu tamamen çözeceğimize inanıyorum" diye konuştu.

"Eğitim seviyesi arttıkça kayıt dışı istihdam azalıyor"

Kayıt dışı istihdamla ilgili temel konular hakkında sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Aysun Çetin ise kayıt dışı istihdama maruz kalan meslek gruplarını, yaş gruplarını ve maruz kalma derecelerini anlattı. Çetin, eğitim seviyesinin artmasıyla birlikte kayıt dışı istihdamın azaldığının da altını çizdi.

SGK İlkadım Merkez Müdürü Murat Tokgöz'ün, SGK'nın çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler vermesinin ardından katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla toplantı sona erdi. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title