Kayıp-kaçak'ta Yasa Değişikliği ile Tüketici Mağdur Olacak"
Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Turgay Mumcuoğlu, Elektrik Piyasası Kanunda, kayıp-kaçak ile ilgili yapılan değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu ve tüketiciyi de mağdur edeceğini söyledi.
Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Turgay Mumcuoğlu, Elektrik Piyasası Kanunda, kayıp-kaçak ile ilgili yapılan değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu ve tüketiciyi de mağdur edeceğini söyledi.
Komisyon üyeleri ile birlikte Adana Adliyesi Mahmut Esat Bozkurt Salonu'nda basın açıklaması yapan Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Mumcuoğlu, Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapılmasına dair 6719 numaralı kanunun 04 Haziran Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulduğunu hatırlatarak, "Baromuz öteden beri enerjide kayıp kaçak bedellerinin dürüst tüketicilerden alınmasının yasal olmadığını savunmuş, Yargıtay Genel Kurulunca tüketicilere yansıtılan kayıp kaçak, sayaç okuma gibi maliyetlerin yasal olmadığına karar vermiş ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Genel Kurul kararı doğrultusunda, yasada olmayan enerjide kayıp kaçak bedellerini dürüst tüketicilere yüklenemeyeceği, kayıp kaçakları önlemenin kurumun görevi olduğunu, dolayısı ile alınan bu bedellerin tüketicilere iade edilmesi gerektiğini belirterek yüzlerce emsal karar vermiştir. Bu kararlar üzerine hükümet, 6446 sayılı Elektrik Piyasası kanunda değişiklik yapmak için düğmeye basmış, 6719 sayılı kanunla '6446 sayılı Elektrik Piyasası kanunun' bazı maddelerini tüketicilerin aleyhine olacak şekilde değiştirmiştir. Bu değişikliğe göre 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 17. maddesinin birinci, üçüncü, dördüncü fıkraları ile altıncı fıkrasının (a), (ç), (d) ve (f) bentler değiştirilmiş bu maddeye 10. fıkra eklenmiştir. Bu değişikliğe göre dağıtım tarifeleri başlıklı (ç) bendinde yazılı olmayan birçok maliyet yeni yasayla eklenerek Yargıtay gerekçesini ortadan kaldırmıştır" diye konuştu.
Eski (ç) bendi ile yeni (ç) bendinin karşılaştırmasını yapan Başkan Mumcuoğlu, "Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu maddede yazılı kayıp kaçak sayaç okuma gibi maliyetler artık tüketicilerden alınacaktır. Bu da faturaya yansıyacak ve yüksek fatura ödememize neden olacaktır. Zaten katlamalı gelen faturalar daha da katlanacak, tüketici mağdur edilecektir" ifadelerini kullandı.
Başkan Mumcuoğlu, en ilginç olanın ise eklenen 10. madde olduğunu belirterek, "Bu madde ile mahkemelere bir nevi talimat verilerek kurumun düzenleyici işlemlerinde belirlediği bedellerde bir yanlışlık var mı yok mu fazla mı alınıyor onu denetle, onun dışında yasa içeriğine müdahale etme denmektedir. Bunun doğru olmadığını anayasaya aykırı olduğunu düşünmekteyiz" dedi.
6446 sayılı kanuna eklenen geçici 20. madde ile görülmekte olan davaların da yeni kanun kapsamında alındığını ve kanunun geriye etkili olarak çıkarıldığının altını çizen Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Turgay Mumcuoğlu, "Mahkemeler veya Tüketici Hakem Heyetleri önündeki davalara, alınan bu bedellerin yasal olup olmadığı yerine, bu bedeller EPDK tarafından belirlenen bedellerden yüksek mi değil mi onun araştırmasını yapacak olup bunun da Anayasaya aykırı olduğu düşüncesindeyiz" şeklinde konuştu. - ADANA