Haberler

Kaya: "Depremin Yıkıcı Etkisini Azaltabiliriz"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile azaltılabileceğini bildirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı H. Çağdaş Kaya, depremin yıkıcı etkisinin ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile azaltılabileceğini bildirdi.

Adana- Ceyhan depreminin 18. yılı nedeniyle yazılı açıklama yapan Kaya, "1998 yılının 27 Haziran'ında Adana depremle sarsıldı. Ceyhan ve bağlı köylerinde daha ağır tahribata yol açan depremde, 145 insanımız hayatını kaybetmiş, bin 517 vatandaşımız yaralanmış, 76 bin konut ve işyeri depremden etkilenmiştir. Deprem, bölgemizdeki yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını ortaya çıkarmış ancak gerekliliğe rağmen deprem önlemleri hayata geçirilmemiştir. Adana- Ceyhan depreminin 18. yılında; bilimsel, mesleki bilgi ve gerekliliklere dayanarak belirtmeliyiz ki, depremin yıkıcı etkisi ancak yapı üretiminin ve yapı denetiminin nitelikli hale getirilmesi ile azaltılabilir" dedi.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Kaya, "Ülkemiz topraklarının ve nüfusunun büyük bir bölümü deprem tehlikesi altındadır. Türkiye topraklarında 1900'lü yılların başından günümüze otuza yakın büyük ölçekli deprem meydana gelmiş ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insan hayatını kaybetmiştir" diye konuştu.

Mevcut yapı stokuna bakıldığında da durumun iç açıcı olmadığının görüleceğini vurgulayan Kaya, TÜİK verilerine göre ülkemizde 20 milyon civarında yapı bulunduğunu, bu yapıların yüzde 60'ının 20 yaş ve üzerinde bulunduğunu, büyük oranda ruhsatsız ve niteliksiz olduğunu dile getirdi.

"RANTA DAYALI AMAÇLAR TERKEDİLSİN"

Ülkemizde, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, kentsel değerler, kentlilerin ortak kullanım alanları, kent merkezinde bulunan yüksek rant sağlayacak alanlar, kıyılar, meralar, stadyum alanları, kışlaklar, sit alanları ve benzeri tüm varlıklar sermaye gruplarının kullanımına açıldığını ifade eden Kaya, şunları söyledi:

"Teknik, bilimsel ve mesleki gereklilikler kar hırsı nedeniyle göz ardı edilmektedir. Kamusal ve yargısal denetim askıya alınmaktadır. Odamız, doğrudan insan hayatıyla ilgili üretimde bulunan meslek mensuplarının tek ve merkezi örgütü olarak yıllardan bu yana, deprem tehlikesi ve deprem önlemleriyle ilgili; mevzuattan yapı üretim sürecine kadar geniş bir yelpazede çalışmalar yürütmüştür ve yürütmeye de devam edecektir.

Deprem bir doğa olayıdır ancak denetimsizliğin neden olduğu olumsuzluklarla afete dönüşmesi engellenmelidir. Mesleğimiz gereği açık ve net olarak söylüyoruz ki her şart ve her zemin altında güvenli yapı üretimi mümkündür. Yeter ki ranta dayalı amaçlar terkedilsin, insan yaşamını, toplumsal güvenliği ön plana alan bir yapı üretim süreci hayata geçirilsin. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubemizin; ülkemizde, bölgemizde güvenli ve sağlıklı yapılaşma sağlanana kadar çalışmalarını sürdürmeye kararlı olduğunu Adana Ceyhan Depremi'nin 18. yılında bir kez daha kararlılıkla vurgularız." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close