Haberler

Kastamonu'da "Türklerin Tarihi Kökleri" Konulu Konferans

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından “Türklerin Tarihi Kökleri” konulu konferansı düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından "Türklerin Tarihi Kökleri" konulu konferansı düzenlendi.

Konferansa, Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl konuşmacı olarak katıldı. Türk tarihini yabancı kaynaklardan da incelediğini belirten Mimar Sinan Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Türklerin tarihine bakıldığı zaman ilk başta göçebe bir hayat sürmediklerini, iklim şartları sebebiyle yerleşik hayattan göçebe hayata geçtiklerini ifade etti. Taşağıl, "10. ve 11. yüzyıldan sonra üç kıtada Türk tarihinden bahsedebiliriz. "Türk uygarlığının doğuşunda 'Sürat Fikri', 'Demiri İşleme' ve 'Hukuk Fikri' olmak üzere üç önemli unsur bulunmaktadır. Sürat fikri denilince aklımıza atın evcilleştirilmesi gelmelidir. Demiri işleyen millet olarak da 1950 yıllarında yazılan Rus kaynaklarında Türkleri görmekteyiz. Türklerin Hukuk kuralları ile ilgili Çin kaynaklarında bilgiler mevcuttur" diye konuştu.

Türk tarihi araştırmalarının üç temel unsurunun bulunduğunu aktaran Taşağıl, "Bunlardan ilki Türkler çok büyük bir coğrafyaya yayıldığı için göç hareketleri araştırmalarını teşkil etmektedir. Kitleler halinde bir bölgeden başka bir bölgeye göç ederek orada bir hayat kurmuşlardır. İkinci önemli unsur ise Türklerin boy sistemlerinin analizidir. Türkler çok büyük bir coğrafyaya yayıldığı halde bütünlüğünü korumasının sebebi boylar halinde yaşamalarıdır. Üç unsurdan en önemlisi de Türk tarihinde bir "Model Devlet" tespit etmektir. Günümüze kadar gelen süreçte bildiğimiz birçok Türk devleti kurulmuştur. Ama bunların içerisinde bir devlet olmalı ki onu şifre gibi çözdüğümüz zaman Türk tarihinin özünü bulabilmeliyiz. Model olarak görmemiz gereken devlet ise Göktürk Devleti diye bildiğimiz Türk Kağanlığı'dır. Bizler Türk Kağanlığı'nda bütün Türk devletlerinin isimlerini, sosyal yapılarını, teşkilatını ve bütün yönlerini görebiliyoruz." dedi. TAŞAĞIL konferans sırasında verdiği bilgilerin yanında katılımcılara Türklerin hayatlarını anlatan birçok belge ve resimleri sundu" şeklinde konuştu.

Konferansa, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, MHP Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Kastamonu Belediye Başkan Vekili Muzaffer Berber, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Tevfik Anzerlioğlu, İl Emniyet Müdürü Mustafa Yoldan, Vali Yardımcıları Atilla Kantay ve Alper Tanrısever, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Prof. Dr. Sezgin Ayan ile Prof. Dr. Ömer Atalar, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Ömer Küçük, AK Parti Kastamonu Belediye Başkan Adayı Tahsin Babaş. MHP Kastamonu Belediye Başkan Adayı Hayati Hamzaoğlu ile çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. - KASTAMONU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close