Haberler

Kastamonu'da "Balkanlarda Türk Varlığı" Paneli

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kastamonu'da "Balkanlarda Türk Varlığı" konulu panel düzenlendi.

Kastamonu'da "Balkanlarda Türk Varlığı" konulu panel düzenlendi.

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) 3 Mart Konferans Salonu'ndaki panelde konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Şanlı, Balkanların çok zor şartlarda vatan haline geldiğini belirtti.

Balkanların sıkıntılı bir coğrafya olduğuna işaret eden Şanlı, şöyle konuştu:

"Bu topraklarda oturuyorsanız ve buranın nimetlerinden istifade etmek istiyorsanız, bazı sıkıntılar çekeceksiniz, bunlardan kaçmak yok. Dolayısıyla orada dilimizi ve dinimizi iyi aksettirebilirsek Çanakkale'de şehit olanlar boşuna olmamış olacak. Şimdi maalesef tarihimizi dizilerle öğreniyoruz. Yazılı kaynaklardan ve belge üzerinden gitmeliyiz. Böyle yaparsak hayal üzerinden gitmemiş oluruz. Bugün yaşadığımız dünya, maalesef sanal bir dünya üzerine kuruldu. Balkanlarda bir yeşil hat vardır. Bu hat, Arnavutluk Tiran'dan başlar ve Viyana'ya kadar devam eder, eğer biz o yeşil hattı muhafaza edemezsek yarın öbür gün burada böyle konuşma imkanını bulamayız."

Kosova Piriştina Üniversitesi Filloji Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergin Jable ise Osmanlı'nın Balkanlar'da 600-700 yıl kaldığını kaydetti.

Kapıkule'den Bosna'ya kadar olan bölgede 15 milyona yakın Türk ve Müslümanın yaşadığını aktaran Jable, "Fakat, ızdırap içinde, işkenceyle, savaşlarla, ekonomik krizlerle 150 yıldır göç devam etmektedir Türkiye'ye. Bugün Kosova'nın içinde binden fazla misyoner kurumu var, kişiden bahsetmiyorum kurumdan bahsediyorum. Bunların 2 milyon insanın içinde ne işi var?" değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Refki Taç ise Balkanlardan asıl itilenin Türkler olduğuna işaret ederek, "Oradaki Türk varlığını belirtmek için yazıyoruz, çiziyoruz. Biz, orada değer ve medeniyet oluşturmuş bir milletiz. Balkanların Türk varlığına ihtiyacı var. Balkanlardan Türk değeri çıkarsa orada insaniyetlik temelleri çöker. Batı, balkanlarda öyle bir bulut oluşturmuş ki insan hakları ve demokrasi yanında Türk eserleri görünmüyor. Bizim oradaki değerlerimiz yer altındaki madenler değil, şehitlerimiz" ifadesini kullandı.

Daha sonra Kosova Piriştina Üniversitesi Filoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Morina'ya fahri doktora unvanı verildi.

Panele, Basın İlan Kurumu (BİK) Kastamonu Şube Müdürü Yaşar Kuru, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Yerel
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

İşte terör örgütünün acımasızlığı! Küçük çocuk havan saldırısında bu hale geldi

Terör örgütünün acımasızlığının en net kanıtı! Küçük çocuk hain saldırıda bu hale geldi

title