Kastamonu, Bursa'ya Taşınacak
Bursa Kastamonulular Derneği (Bursa KASDER) tarafından “3. Bursa Kastamonu Günleri” yapılacak.
Bursa Kastamonulular Derneği (Bursa KASDER) tarafından "3. Bursa Kastamonu Günleri" yapılacak.
Bursa Kastamonulular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Tiftik, "3. Bursa Kastamonu Günleri" etkinliğinin 25-29 Nisan'da Bursa'da düzenleneceğini söyledi.
Tiftik, Saat Kulesinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Tiftik, "İki Şehir, Tek Yürek" sloganıyla şehirlerarasında barış ve kardeşlik köprüsü kurmak istediklerini kaydetti.
Turizm işbirliğini artırmanın önemli olduğunu ifade eden Tiftik, "Şehirlerimiz arasındaki ticari işbirliğimizi arttırıyoruz. İki şehre ait markaları buluşturuyoruz" dedi. Tiftik, Kastamonu'yu Bursa'da marka yapmak istediklerini belirterek, "3 milyonluk şehirde herkesin Kastamonu'yu konuşmasını sağlamak istiyoruz. Bursa'daki Kastamonu evini bitirebilmek ve gelecek nesillere miras olarak bırakabilmek istiyoruz. 25-29 Nisan tarihlerinde herkesi Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde görmekten onur duyarız"
"AMACIMIZ BURSA'DA KASTAMONU EVİNİ YAPABİLMEK"
Bursa'da Kastamonu Günleri yapmalarının esas nedenlerinden birisinin Bursa'da Kastamonu Evi'ni inşa etmek olduğuna değinen Bursa KASDER Başkanı İsmail Tiftik: "Bu proje 50 Milyon Avroluk bir projedir. 170 dönüm arazi üzerinde 81 ile ait konaklar, Balkanlar, Kafkaslar ve hatta Kıbrıs dahil olmak üzere de büyük bir proje. Orada bizim Kastamonu evimiz var. Bu evimiz 2 katlı konak olacak. Kastamonu İsmailbey Konağı seçildi. Bunun aynısı Bursa'da yapılacak. Altında restoranı ve kafeteryası olacak, üstünde lokal ve toplantı salonu olacak, bahçesinde kuyu kebabı olacak. Bursa'ya geldiğiniz zaman sizlerin bir evi olacak. Bu da gelecek nesillere bir miras olarak aktarabileceğimiz bire çalışma. İkinci en önemli nokta Bursa'da 300-500 bin civarında Erzurumlu, Artvinli, Trabzonlu, Diyarbakır, Muşlu hemşeri dernekleri var. Ama bugüne kadar hiçbir hemşeri derneği bu faaliyeti gerçekleştiremedi. Şu anda da üçüncüsünü yapıyoruz. Bursa Valisi'nden teşekkür aldık. Çünkü Bursa'da Kastamonu Günleri yaptığımız o bir hafta boyunca otellerimiz dolu, lokantalarımız dolu, Bursa'ya ekonomik açıdan da bir katkı sağlıyor, aynı zamanda Kastamonu esnafımız geliyor, orada satış yapıyor, bir ekonomik katkı sağlıyor. Sevindirici tarafı da hem bu etkinliği yapıyoruz, Kastamonu en iyi şekilde her yönü ile ve ürünlerini de en iyi şekilde tanıtıyoruz. Bunun bir geri dönüşümü de başladı. İhsangazi ve Seydiler'den her hafta 100-150 kg siyez bulguru Bursa'ya geliyor, satışı gerçekleşiyor. Azdavay'dan bal satışı, Tosya'dan pirinç, Taşköprü'den sarımsak, merkezden de pastırma ve çekme helvası satışı gerçekleşiyor, bu alanda Bursa'da bayilikler oluşmaya başladı. Biz Kastamonu halkı adına bir çalışmanın da karşılığını artık görmeye ve almaya da başlamış olduk, bunu da mutluluğunu yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.
"KASTAMONU'NUN ELİNDEKİ ŞANS HİÇBİR İLDE YOK"
Bursa ile Kastamonu'nun bir zamanlar aynı potansiyele sahip iki il iken bugün Bursa'nın geldiği yer ile Kastamonu'nun geldiği yeri kıyaslayan Vali Erdoğan Bektaş, şöyle devam etti: "Bursa gelişti büyüdü, güzelliklerini koruyamadı maalesef. Birçok güzelliğini rant ekonomisine kurban vermek zorunda kaldı. Kastamonu o şansızlığı yaşamadı. Aslında yaşadığı şanssızlık olarak yorumlanabilir, fakat olumlu tarafından bakarsak yaşanmamış bir şanssızlık olarak algılanabilir. Baştan beri iddia ediyoruz. Kastamonu'nun ciddi bir kentsel dönüşüm projesi ile sahip olduğu mimari varlıklarını ortaya çıkartmak gerekiyor. Bu sayede ortaya çıkacak manzara ne Bursa'yı ne de başka bir şehri aratmayacaktır. Eski Bursa'yı geri getiremezsiniz. Ama Eski Kastamonu'yu yakalamanız mümkün. Ben bunu söylüyorum fakat bazı arkadaşlar yadırgıyorlar. Kastamonu'nun elinde bir şans var ve Kastamonu'nun elindeki bu şans Milano'nun elinde yok. Yani bizim tarihi varlıklarımız dünyanın sayılı şehirlerinde bulunmuyor. Bu şans ancak değerlendirdiğimizde var olacaktır. Kentsel dönüşüm konusunda sesler iyi geliyor. Belediyemiz yeni kadrosuyla bu işe gönül veriyor ama çerçeveyi bozmadan yapmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümde bizim amacımız depreme karşı güvenli bir şehir inşa etmek değildir. Gecekondulaşmış bir şehirden kurtulmak değil. Bizim tek amacımız eski Kastamonu'yu ortaya çıkartmaktır. Bu hedeften şaşmadan bu işi başarabilirsek o zaman Bursa'da çok işimiz olacak. O zaman özledikleri Bursa'yı Kastamonu'da bulabilecekler. Kastamonu'da Bursa günleri olacak" - KASTAMONU