Karın Keyfini "İpli Kayak"la Çıkarıyorlar
Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde, gürgen ağacından yapılan kayak takımlarını ucuna bağladıkları iplerle kullanan vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturuyor.
EKBER TÜRKOĞLU - Bin 450 rakımlı Tokat'ın Başçiftlik ilçesinde vatandaşlar, gürgen ağacından yapılan "ipli kayak"la karın keyfini çıkarıyor.
Başçiftlik ilçesinde Kokurdan, Çatalüstü ve Alaca tepelerinde kayak yapan vatandaşlar kullandıkları "ipli kayak" takımlarıyla ilginç görüntüler oluşturuyor.
Sopa yerine dengelerini tahta kayaklara bağladıkları iplerle sağladıklarını belirten vatandaşlar, bu yöntemin hem takımları taşımada kolaylık sağladığını hem de güvenle kaymalarına imkan verdiğini söylüyor.
Belediye Başkanı Murat Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 50 yıldır ilçelerinde "ipli kayak" kullanıldığını söyledi.
Kayak takımlarını genelde gürgen ağaçlarından yaptıklarını anlatan Tuncel, "2 metre uzunluğundaki kayak takımlarının ucuna kara lastik monte edildikten sonra uçları delinerek ip bağlanıyor. Bu ipleri tutarak, dengemizi sağlıyoruz. Yıllardır vatandaşlarımız 'ipli kayak'la karın tadını çıkarıyorlar" diye konuştu.
Kayak takımlarını marangozlar yapıyor
İlçelerinin bin 450 rakımda bulunduğunu ifade eden Tuncel, şunları kaydetti:
"Niksar, Reşadiye ve Ordu üçgeninde yer alan Başçiftlik ilçesinde kasımda yağan kar Nisan ayına kadar kalkmaz. Yani 6 ay kayak yapma imkanı var. İlçemize bir kayak merkezi yapılması için çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda ilçemize bir kayak merkezi yapılır. İlçede yaygın olarak kullanan ipli kayak takımlarını marangozlar yapıyor. İlçemizde her evde buraya özgü ipli kayaklardan vardır. 7 Şubat'ta 'Kar Şenliği' yapmayı planlıyoruz." - Tokat