Kardiyoloji Uzmanı Doç Dr. Kenan Sönmez Açıklaması
Özel Çorlu Reyap Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Kenan Sönmez, sigaranın erken ölümlere yol açtığı bilinen en önemli faktör olduğunu söyledi.
Özel Çorlu Reyap Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan Sönmez, sigaranın erken ölümlere yol açtığı bilinen en önemli faktör olduğunu söyledi. Sönmez: "Sigara içenler içmeyenlere göre 10-15 yıl daha erken ölmektedir" dedi.
Sigaranın zararlarıyla ilgili bir yazı okumayan ya da bir uyarı duymayan olduğunu sanmadığını belirten Doç. Dr. Sönmez: "Buna rağmen çevremizde pek çok kişi sigara içmeye devam etmektedir. Bu kişiler sadece kendilerinin değil, çevrelerinde dumana maruz bıraktıkları yakınlarının sağlığını da tehlikeye atmaktadır. Bazı araştırmalara göre sigara içmese de çevresindeki içicilerin sigara dumanına maruz kalan bireylerde kalp hastalıkları riskinin yüzde 25 - yüzde 30 arttığı gösterilmiştir.
Sigara ve dumanında yaklaşık 4 bin adet kimyasal madde bulunmaktadır. Bunların bazıları siyanür, arsenik, benzen, kadmiyum, amonyak, karbon monoksit gibi çok iyi bilinen ve zahir olarak kullanılan maddelerdir Kalp ve damar hastalıklarına yakalamış ve çare arayan çok sayıda hasta sigara içmiş olmaktan ötürü pişmanlık duymaktadır" dedi.
Sigaranın bilimsel olarak kanıtlanan zararlarına ilişkin bilgiler de aktaran Sönmez: "Sigara erken ölümlere yol açtığı bilinen en önemli risk faktörüdür. Sigara içenler içmeyenlere göre 10-15 yıl daha erken ölmektedir. Kalp ve damar hastalıkları açısından bakıldığında sigara esas olarak iki mekanizma ile zararlı etkilerini yapmaktadır. Damar içini kaplayan ve endotel dediğimiz çok hassas tabakada bozulamaya yol açarak damar tıkanıklığının başlamasına ve ilerlemesine yol açmaktadır. İkinci olarak da kan pıhtılaşmasını arttırmaktadır" diye konuştu.
Özel Çorlu Reyap Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kenan Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu iki temel etkinin dışında birçok olumsuz etkisi daha bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kan kolesterol düzeyine olumsuz etki ederek iyi kolesterol düzeyini azaltmaktadır. Kalp hızında artmaya dolayısıyla taşikardi ve aritmi olarak adlandırılan kalp ritim bozukluklarına yol açmaktadır. Tansiyon yükselmesine yol açmaktadır. Kalp damarları yanında beyin, böbrek, aort ve bacak damarlarımızda da olumsuz etkilere yol açmaktadır. Bu etkiler sonucu çoğu kez damarlarda daralma veya tıkanma ortaya çıkmakta bazen damar duvarını zayıflatıcı etkiyle anevrizma dediğimiz damar genişlemelerine yol açmaktadır. Bypass ameliyatı geçirenlerde ve stent takılanlarda sigara içilmeye devam edilmesi yeni kalp krizlerine yakalanma riskini arttırmaktadır. Sigara, inme ve felce yol açan en önemli nedenlerden biridir. Sigaranın kansere yol açtığı kesin olarak kanıtlanmıştır. Başta akciğer ve gırtlak kanseri olmak üzere, ağız, dudak, yemek borusu, idrar yoları, pankreas ve kadınlarda rahim ağzı gibi pek çok organda kanser oluşumunda rol oynamaktadır. Kronik bronşit ve KOAH denilen tıkayıcı akciğer hastalığının en önemli nedenidir. Sigara hem kadında hem erkeklerde kısırlık riskini arttırmaktadır. Hamilelikte sigara içilmesi düşüklere, erken doğumlara, düşük kilolu bebek doğumlarına yol açmaktadır. Hamilelikte sigara içen annelerin bebekleri solunum yolu hastalıklarına daha sık yakalanmaktadır. Kemik erimesini arttırmaktadır. Erken menopoza yol açmaktadır. Erkeklerde iktidarsızlık riskini arttırmaktadır. Mide ve barsak ülserini arttırmaktadır. Pankreas hastalığının oluşumunu arttırmaktadır. Sigara içenlerde tat ve koku alma duyları bozulmaktadır. Ayrıca unutmamak gerekir ki sigara içenler elbiselerine sinmiş duman kokusu ile yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Onlar bunun farkında olmasalar da çevresindekiler bundan rahatsız olmaktadır. Bunlar sigaranın zararlarının önemlilerinden bazılarıdır. Sigaranın keşfedilmiş ve henüz keşfedilmemiş pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için nasıl ki temiz su ve temiz gıdaya ihtiyaç duyuyorsak temiz hava için de sigara içilmemesi en temel unsurdur."
(SŞ - )
17.04.2013 15: 19: 14
TSI
NNNN - TEKİRDAĞ