Kardiyoloji Uzm. Dr. Öz: "Oruç Tutmak İsteyen Kalp Damar Hastaları Doktoruna Danışmalı"
Kardiyoloji Uzm. Dr. Öz: "Oruç tutmak isteyen kalp damar hastaları doktoruna danışmalı"KONYA - Kardiyoloji Uzmanı Dr.
Kardiyoloji Uzm. Dr. Öz: "Oruç tutmak isteyen kalp damar hastaları doktoruna danışmalı"
KONYA - Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, orucun sağlıklı olduğunu ancak kalp damar hastaları için riskler oluşturabildiğini belirterek, oruç tutmak isteyen kalp damar hastalarının mutlaka doktoruna danışması gerektiğini söyledi.
Medicana Konya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Özgür Öz, Ramazan ayı oruç döneminin kalp damar hastaları için önem arz ettiğini belirterek, "Uzun bir açlık döneminden sonra iftar yemeği daha sonra sahurun ardından yine bir açlık dönemi ve eğer ilaç kullanan hastalar varsa uzun bir ilaçsız kalma dönemi söz konusu oluyor. Oruç, sağlığımız için faydalıyken bazı kalp damar hastaları için risk oluşturabilmekte. Özellikle kalp yetmezliği, tansiyon hastalığı gibi bir takım rahatsızlıkları olan kişilerde oruç tutmak kişiye zarar verebilir. Tabii ki bunu kişiselleştirmek gerekiyor. Her tansiyon hastası oruç tutamaz demiyoruz ama kontrolsüz bir tansiyon hastalığı varsa, idrar söktürücüleri yoğun derecede kullanıyorsa, açık alanda sıcak ortamda daha çok çalışıyorsa, sıvı elektrolit bozukluğu, terleme gibi durumlar ortaya çıkacağından dolayı bir takım riskler olabilir. Yine kalp yetmezliği olan hastalarda kullandığı ilaçların etkisi ritm bozukluklarını tetikleyebiliyor ya da kalp yetmezliğine bağlı bir takım rahatsızlıklar meydana gelebiliyor. O yüzden oruç çok sağlıklı da olsa kalp damar hastalarının mutlaka bir kalp doktoruyla görüşmesi ve neticesinde oruç tutup tutmayacağına karar vermesi gerekir" dedi.
Kalp hastaları için iftarın çok önemli olduğunu aktaran Uzm. Dr. Öz, "Çünkü yediğimiz yemeklerden sonra sindirim sistemimizde bir fazla çalışma durumu söz konusu olacaktır. Vücuttaki kanın birçoğu sindirimle ilgilenecektir. Dolayısıyla kritik düzeyde kalp damar hastalığı olanlarda kan dağılımındaki bu değişiklik halsizlik, yorgunluk hatta kalp damar hastalığına bağlı göğüs ağrıları ve kalp krizini tetikleyebilecek boyuta gelebilmektedir. O yüzden yavaş yavaş ve hafif yemek yemeyi tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.