Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Karşı Uyarı
Iğdır Sağlık İl Müdürü Erol: "Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeniyle fark edilmediği için karbonmonoksit zehirlenmesi 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. ...
Iğdır Sağlık İl Müdürü Alpaslan Erol, "Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeniyle fark edilmediği için karbonmonoksit zehirlenmesi 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz tedbirli olmalıyız" dedi.
Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin gelmesiyle soğuk havanın kendini iyice hissettirdiğini belirterek, ısınmak için yakılan sobaların dikkat edilmediği takdirde büyük facialara neden olabildiğini söyledi.
Özellikle uykudayken farkına varılmadan karbonmonoksit gazından insanların zehirlendiğini belirten Erol, bu konuda herkesin tedbirlerini alması gerektiğini vurguladı.
İnsanların daha bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Erol, şunları kaydetti:
"Yatarken sobanın söndürülmemesi, baca temizliğinin yapılmaması ve sobaların kılavuzuna göre kullanılmaması zehirlenmelere yol açıyor. Karbonmonoksit; doğalgaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeniyle fark edilmediği için karbonmonoksit zehirlenmesi 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. Bu sessiz katile karşı hepimiz tedbirli olmalıyız."
Karbonmonoksit zehirlenmesinde baş ağrısı, yorgunluk hissi, nefes darlığı, baş dönmesi, mide bulantısı, nezle hali olması gibi belirtileri olduğuna dikkati çeken Erol, "Önemli bir farlılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez. Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir" diye konuştu. - Iğdır