Haberler
Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye mesajı

Lübnan-İsrail arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye mesajı

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi Çalıştayı Kso'da Gerçekleştirildi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya, yenilenebilir enerji konusunda hareketli günler yaşıyor.

Konya, yenilenebilir enerji konusunda hareketli günler yaşıyor. Orta Vadeli Program'da da teşvik edileceği vurgulanan yenilenebilir enerji konusunda Konya Sanayi Odası'nda geniş katılımlı bir çalıştay düzenlendi.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantıya Vali Muammer Erol'un yanı sıra, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Özcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz, KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Muhammed Uğur Kaleli, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, ASKON Başkanı Yakup Yıldırım, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, TÜMSİAD Başkanı Cemalettin Akpınar, MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, sanayiciler ile kurum ve kuruluşların yöneticileri katıldı. Vali Muammer Erol'un himayesinde gerçekleştirilen çalıştayda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yöneticileri Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde yapılan çalışmalar ve son gelişmeler hakkında bilgi verdi. KOP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin Yatırıma Açılması Çalıştayı ve Bilgilendirme Toplantısı'nın açılışında konuşan Konya Valisi Muammer Erol, bölgenin önemine dikkat çekti. Vali Erol, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin üzerinde emek sarf edilmesi gereken en önemli konulardan olduğunu vurguladı.

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü ise konuşmasına KSO bünyesinde Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi İşletme Müdürlüğü kurulduğunu, ancak konunun halen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından takip edildiğini söyleyerek başladı. Yerli enerjinin önemine değinen Başkan Kütükcü, Türkiye'nin enerji tüketiminde yabancı kaynaklara bağımlılığının yüzde 74'e ulaştığını ve 2012 yılında 60 milyar dolar enerji ithalatı yapıldığını vurguladı. Bu rakamın 236 milyar dolarlık toplam ithalatın yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğunun altını çizen Başkan Kütükcü, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin bu noktada önemli bir rol üstlenebileceğini anlattı. 2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programda elektrik üretiminde yerli kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına ağırlık verileceğinin, yerli kaynaklara dayalı enerji üretiminin artırılacağının ifade edilmesinin Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin önemini ortaya koyduğunu bildiren Kütükcü, "Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi üç açıdan önemli. Bölgemize ulusal ve uluslar arası yatırımcıları çekecek olması, Konya sanayisine yenilenebilir enerji gibi katma değeri yüksek yeni bir sektörde ivme kazandıracak olması ve cari açığın kapatılmasında önemli bir rol oynayacak olması" şeklinde konuştu. Başkan Kütükcü, Konya Sanayi Odası tarafından Konya'ya kazandırılan Bölgesel İnovasyon Merkezi'nde yenilenebilir enerji konusunda çalışmaların yapılacağı bir Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Merkezi'nin kurulacağını kaydederek, Konya'dan yenilenebilir enerji sektöründe bir firmanın Türkiye'nin İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girmesini arzu ettiklerini ve bunun iyi bir başlangıç olacağını da sözlerine ekledi.

Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk de, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi hakkında bilgiler verdi. Öztürk, Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nde büyük parsellerin yanı sıra küçük parsel isteyenlere de yatırım yeri açmayı istediklerini ifade ederek, Kasım ayı içerisinde hali hazır haritanın yapımı için ihaleye çıkılacağını bildirdi. Bölgede güneş tarlalarının yanı sıra, bu alanda kullanılacak malzemelerin üretimi konusunda yatırım yapılabileceğini, ayrıca düşük kaliteli kömürden elektrik üreten termik santrallerin kurulabileceği bilgisini veren Öztürk, rüzgar santralleri kurulması konusunda gerekli araştırmaların yapılmaya devam ettiğini kaydetti. Organize Sanayi Bölgeleri ile İhtisas Endüstri Bölgesi arasındaki temel farkların başında, İhtisas Endüstri Bölgelerinde alt yapının tamamen bakanlık tarafından yapılıyor olması geldiğini anlatan Öztürk, "Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi 2 bin 718 hektar büyüklüğündeki birinci kısım ve 3 bin 240 hektar büyüklüğündeki ikinci kısım olmak üzere toplam 5 bin 958 hektar alandan oluşmaktadır. Bölgeden yapılacak yatırımların çoğunlukla güneş enerjisinden elektrik elde etmeye yönelik yatırımlar olması düşünülmektedir. Bunun yanında bölgenin, doğal gaz, termik, rüzgar ve bunun gibi enerji sektörüne yönelik her türlü yatırımın, kademeli olarak faaliyete geçirilebileceği, ülkemize yatırım yapabilecek yerli veya yabancı büyük ölçekli yatırımcıların taleplerinin karşılanabileceği bir enerji üssü haline gelmesi düşünülmektedir" diye konuştu. Bölgede 4 milyon 520 bin 297 TL'lik kamulaştırma yapıldığını belirten Öztürk, şu aşamada bir sıkıntı olmadığını ifade etti. Bundan sonraki süreçte hali hazırda harita yapım çalışmalarının KİT Mevzuatına göre devam ettiğini bildiren Öztürk, süreç hakkında şu bilgileri verdi: "Arazinin yerindeki tüm etüt çalışmaları bu yaz yapılmış olup, Kasım ayı içerisinde hali hazır haritanın ihalesi gerçekleştirecektir. Yalnız hali hazır haritanın yapımı önümüzdeki süreç kış aylarına geldiği için biraz uzayabilir. Bu ölçüm çok önemli. Hali hazır haritanın tamamlanmasından sonra jeolojik ve jeoteknik etüt raporuna geçeceğiz ve daha sonra da çalışmalarımız imar ve parselasyon planı yapımı, alt yapı projelerinin hazırlanması, alt yapı inşaatlarının gerçekleştirilmesi şeklinde devam edecek."

Panele konuşmacı olarak katılan Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu ile Politika ve Strateji Daire Başkanı Mehmet Madencan da katılımcıların sorularını yanıtladı. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title