Karagöz'de Yenilik İçin "Akademik Eğitim" Talebi
Deniz Açık - Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNİMA) Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan,üniversitelerde Karagöz tiyatrosuna yönelik bölümlerin açılması gerektiğini söyledi.
Deniz Açık - Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNİMA) Türkiye Milli Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan,üniversitelerde Karagöz tiyatrosuna yönelik bölümlerin açılması gerektiğini söyledi.
Özhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karagöz tiyatrosunun ilk sahnelendiği zamanlarda yetişkin oyunu olarak sanat dünyasında yerini aldığını belirterek, o dönemdeki konuların yetişkinlere dönük işlendiğini kaydetti.
Karagöz'ün, Osmanlı Dönemi'nin adeta ayaklı gazetesi olduğunu ifade eden Özhan, şöyle konuştu:
"Yolsuzlukları, ülkedeki olayları hicvetmişler. İnsanları olaylardan haberdar ederken, eğitmişler ve eğlendirmişler. 1850'li yıllarda Batı Tiyatrosu Anadolu'ya geldiğinde Karagöz'e olan ilgi azalmaya başlamış. Savaş ortamı, sanatçıların kendilerini yenilemeyişi, bu sanatı zayıflatmış. Böylece, seyirci yaşı küçülmeye başlamış. Günümüzde Karagöz Tiyatrosu'nun izleyici yaşı ilkokul, ana sınıfı ve kreş çocuklarına kadar indi. Günümüzün olayları işleyen, onları hicveden sanatçılara ihtiyaç var. Bunlar gündeme gelebilmelidir. Son yıllarda oyun metni yarışmaları oluyor. Çok güzel oyunlar var. Bunlar sahnelendiğinden ilgi artacaktır. Yetişkin seyirciye göre uyarlama yok. Karagöz ve Hacivat tiplemeleri aynen bırakılırken yan tipler günümüz insanların tiplemelerinden seçilmelidir. Karagöz ve Hacivat'a yeni söyleşmeler yazılmalıdır."
-"Üniversitelere görev düşüyor"-
Özhan, Karagöz sanatçılarının usta-çırak ilişkisiyle değil, akademik eğitimle yetişmesinin gerektiğini vurguladı.
"Üniversitelerde Karagöz tiyatrosuna yönelik bölümlerin açılması gerekiyor" diyen Özhan, şöyle devam etti:
"Gölge oyununun tekniği verilmelidir. Akademik eğitim alan kişiler, yaratıcılığı da katarak bunu geliştirir. Burada üniversitelere görev düşüyor. Birçok bölümde geleneksel tiyatro dersleri okutuluyor. Zaman zaman sanatçılar davet edilip uygulamalar gösteriliyor ancak 4 yıllık üniversitede, sürekli uygulama, oyun yazımı, kukla ve Karagöz tasarımı yapma eğitimi verilmelidir. Karagöz ve Hacivat'ta yenilik için üniversitelerde eğitim gerekiyor."
Özhan, farklı kurumların, Karagöz tiyatrosuna yönelik 3-5 aylık seminerler düzenlediğine değinerek, gençlerin buradan "sanatçı oldum" diyerek çıktığını ve Karagöz oynatmaya başladığını bildirdi.
Karagöz ve Hacivat'ın özellikle Ramazan ayında hatırlandığını anlatan Özhan,
"Alışveriş merkezlerinin ve belediyelerin düzenledikleri etkinliklerde 'Karagöz sanatçısı' adı altında gösteri yapanlar, bu sanata zarar veriyor. Son yıllarda
'canlı Karagöz' furyası başladı. Karagöz ve Hacivat elbisesi diktirenler çıkıp, basit, zayıf gösterilerle sanatı ve sanatçıları zor duruma düşürüyor" dedi.
Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR